Hej. Jag är en f.d. student som skulle vilja bli student igen, men vet ej hur jag skall gå till väga?!
Det är så att jag skulle vilja studera teknik på högskolenivå(minst), men har fått en hel del hinder på väggen. Det är nämligen så att jag har betyg i Matematik d (ungefär motsv. dagens matematik 4) från år 2001 (Godkänt) och Fysik a (ungefär Fysik 1) (Väl Godkänt). Sedan dess har jag ej läst ngn tekniskt ämne. Eftersom det är så pass länge sedan, som jag
har läst dessa ämnen, så har jag glömt mckt av innehållet, och skulle vilja repetera dessa ämne (inklusivt Kemi 1) från början. Eftersom det ingår obligatoriska laborationer i ämnen Fysik och Kemi och det är omöjligt att göra dessa helt på egen hand(utan ngn ledning), så skulle jag velat läsa dessa ämnen på Komvux, i Hermods(på distans), eftersom det passar bäst min studiestil. Dessutom så behöver jag en del vägledning från lärarna, eftersom jag har svårt att komma igång helt på egen hand. Hur funkar det rent juridiskt? En del har sagt till mig att jag skall läsa hela gymnasiet från början och en del sa att de betyg som jag fått då, bär jag med mig hela livet. Det som jag egentligen skulle behöva endast repetera är just Matematik, Fysik och Kemi 1 (allt från början (på gymnasienivå)).Dessutom, så har jag blivit nekad två gånger att läsa på
komvux på Hermods, med argumentet att jag hade redan läst på distans (vilket inte stämmer alls), och att det kostar kommunen pengar, om jag skulle vilja läsa. Dessutom, så sade de att om jag skulle misslyckas, så skulle jag inte få en chans till. Jag har skrivit om min problem till Hermods med svaret att jag skall först och främst kontakta vägledningshuset. Detta tänker jag dock ej att göra, för att jag har redan tappat förtroendet för dom. Och om jag blir nekad igen att anmälla mig, så tänker jag anmälla
både vägledningen och Hermods till D.O. (Diskrimineringsombudsmannen).
Finns det några andra alternativ som jag kan göra och vad skall jag göra om inte ens D.O.-anmällan hjälper?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Jag ber om ursäkt för det sena svaret. Nedan kommer jag gå igenom diverse relevanta regler gällande utbildning på kommunal vuxenutbildning (komvux) samt om diskriminering inom ramen för utbildning. Avslutningsvis kommer jag göra en sammanfattning av din situation.
Vem får läsa på komvux?
Enligt skollagen 20 kap 19 a § kan en person som har grundläggande behörighet till högskoleutbildning rätt att delta i utbildning på gymnasial nivå i syfte att uppnå särskild behörighettill sådan högskoleutbildning. Det krävs att personen fyllt 20 år, är bosatt i landet, saknar de kunskaper som utbildningen syftar till att ge, har förutsättningar att tillgodogöra sig utbildningen samt i övrigt uppfyller föreskrivna villkor (skollagen 20 kap 20 §). T ex kan en person som gått samhällsprogrammet läsa upp naturämnena med hänvisning till denna bestämmelse, i syfte att komma in på en högskoleutbildning som kräver de ämnena. Om man gått ett yrkesprogram i gymnasiet som saknar högskolebehörighet har man rätt att läsa till så man får sådan grundläggande behörighet (skollagen 20 kap 19 §). Man måste först läsa in grundläggande behörighet innan man kan läsa till särskild behörighet.
Enligt skollagen 20 kap 2 § tredje stycket ska den som fått minst utbildning prioriteras.
Hemkommunen
Hemkommunen ansvarar för att de som ha rätt att delta i utbildning på gymnasial nivå och önskar det, också får delta i sådan utbildning (skollagen 20 kap 16 §).
Diskrimineringsombudsmannen
Om du upplever att du blivit diskriminerad kan du anmäla till DO. Diskriminering i samband med studier stadgas i diskrimineringslagen 2 kap 5-8 §§. De sju diskrimineringsgrunderna är kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning eller ålder (diskrimineringslagen 1 kap 1 §).
Om du blivit nekad tillträde till en utbildning ska du på begäran få en skriftlig uppgift av utbildningsanordnaren om vilken utbildning/andra meriter den som blev antagen hade (diskrimineringslagen 2 kap 8 §). Det finns dock vissa undantag i diskrimineringsförbudet, bl a för att främja jämställdhet eller pga ålder (diskrimineringslagen 2 kap 6 §).
Sammanfattning
För att få läsa på komvux krävs alltså att man saknar de kunskaper som utbildningen syftar till att ge. Om du redan läst t ex Fysik A/Fysik 1 kan det bedömas som att du redan har dessa kunskaper och således inte har rätt att läsa detta ämne. Komvux är inte tänkt som en repetitionsmöjlighet för de ämnen man redan läst, vill man repetera dessa får man göra det på egen hand alternativt anlita någon form av läxhjälp privat. Syftet med komvux är snarare att de som inte läst vissa ämnen ska få en chans att läsa upp dessa och den som fått minst utbildning ska prioriteras. Om man saknar grundläggande behörighet kan man få läsa in denna. Om man har grundläggande behörighet med vill ha särskild behörighet kan man få läsa in den. Läs mer om vem som har rätt att studera på komvux på deras hemsida, se länk HÄR.
Hoppas detta gett svar på din fråga. Hör gärna av dig igen om du har fler frågor!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.