Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Vad har man som närstående rätt att göra med en dement persons tillhörigheter?

Hej. Min mamma som är 83 år har två syskon kvar i livet. En av dom har flyttat till ett äldreboende (hon är dement). Hon är min moster. Hon har aldrig varit gift, har ingen sambo och inga barn. Hon har således lämnat sin bostadsrätt. Min mamma anser att hon inte ekonomiskt fortsatt kan klara en hyra till äldrebeondet och en hyra till sin bostadsrätt. Min mamma har hjälpt min moster att få allt hon behöver till äldreboendet. Det som kvarstår i lägenheten (dit hon aldrig kommer återvända) vill nu min mamma sortera ut för att kunna hyra ut lägenheten så länge min moster lever och bor på äldrebeonde.

Min fråga är - har hon rätt att göra så? Det känns fel någonstans så länge hon lever men vem ska annars göra det när hon (min moster) inte har någon annan nära anhörig (den andra systern har ingen kontakt med varandra)? Det går inte att få ett rättvist svar av min moster eftersom hon är gravt dement. Hur ska hon annars gå till väga?

Rådgivarens svar

2022-11-11

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen!

Din fråga handlar om vilka rättigheter man har att ta hand om saker som tillhör en dement närstående. Jag kommer därför att gå igenom relevanta bestämmelser i föräldrabalken (FB), förklara vad som gäller i din situation och avsluta med en rekommendation.

Allmän information

Här kommer en allmän beskrivning av vad som gäller. När en person blir dement och inte kan ansvara för sina rättshandlingar själv längre behöver någon annan i regel träda in och ta det ansvaret. Det är bra att göra det genom fullmakt, men för att en fullmakt ska anses giltig måste den ingås före den drabbade har blivit så påverkad av demensen att personen inte längre kan anses fatta några sakliga beslut.

För den drabbades vardagliga ärenden får då en nära anhörig rätten att vidta vissa rättshandlingar i personens ställe. Detta förutsätter att personen inte längre har förmåga att ta hand om sina ekonomiska angelägenheter (17 kap 1 § FB).

Dock är det endast ärenden som anses höra till vardagen som omfattas av denna möjlighet. Att göra andra rättshandlingar kan behöva andra åtgärder.

Andra alternativ

Då en person blir dement och behöver hjälp med att bevaka sina rättigheter och vårda sig själv och sina egendomar finns möjlighet att få en god man eller en förvaltare förordnad (11 kap 4 § och 7 § FB). Till detta utses en lämplig person (11 kap 12 § FB). Detta kan ofta vara en närstående, om ärendena inte anses för komplicerade eller omfattande.  

En ansökan om god man eller förvaltare kan göras av den närstående (11 kap 15 § FB). Man skickar in ansökan till tingsrätten där din moster är folkbokförd. Ansökan finns hos kommunens hemsida. 

Din situation

Jag kommer nu att gå igenom vad som gäller i din situation.

Eftersom din mamma redan verkar ta ett stort ansvar för din mosters angelägenheter verkar det troligt att hon kan förordnas som god man eller förvaltare. Om hon blir utsedd till detta av tingsrätten kommer hon ges större rättigheter att kunna hantera din mosters tillgångar och bestämma vad som kan göras med lägenheten. Även om ni väljer att inte ansöka om att bli god man eller förvaltare har hon rätt att företa vissa rättshandlingar. Dock bara de som faller inom ramen för vardagliga ärenden.  

Sammanfattning och rekommendation

Din fråga var vad en närstående får göra vid en anhörigs demens och min rekommendation till dig blir därför att i första hand överväga att ansöka om god manskap eller en förvaltare.

Om du vill få ett mer konkret svar på din fråga behöver du prata med en jurist som kan sätta sig in i samtliga aktuella omständigheter. Du kan boka en tid med en av våra jurister genom att följa denna länk.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.