Hej, Är dom, domslut och domskäl synonyma begrepp? Om inte vad betyder respektive begrepp och hur förhåller de sig till varandra?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i din situation.
Dom
En dom är ett formellt avgörande som en domstol gör i en fråga.
Domskäl
I domskälen framgår domstolens ställningstaganden. Det är alltså sådant som domstolen har beaktat och värderat i domen. Man kan säga att det är domstolens argumentation och motivering som framgår av domskälen.
Domslut
Domslutet kommer sist i domen. Där ges ett kort svar på vad domstolen har kommit fram till i frågan. Exempel på hur domslut kan se ut är; ”Tingsrätten dömer X för ringa misshandel. Påföljden bestämts till 40 dagsböter”, eller ”Tingsrätten ogillar käromålet”.
Din fråga
Dom, domskäl och domslut är inte synonymer, men de hör ihop. Med en dom avses hela avgörandet som domstolen gör, inklusive domskäl och domslut. Domskälen och domslutet är alltså delar av en dom.
Om du behöver ytterligare juridisk hjälp kan jag rekommendera Familjens Jurist.
Hoppas att du fick svar på din fråga! Återkom gärna om du har fler frågor.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.