För 7 år sedan renoverade jag och min maka ett hus som vi ägde med 50 % vardera. Under renoveringen uppstod en skuld till byggherren som byggherren inte har krävt in. Idag är vi skilda och lagfarten är överskriven på min exfru, men när skulden uppstod ägde vi fastigheten tillsammans. Fastigheten såldes av min exfru efter att lagfarten skrivits över på henne. Min fråga är att vad som händer om byggherren skulle driva in skulden idag. Ska vi dela på skulden eller, ska hon ensam stå för hela skulden eller är de de nya ägarna som övertar skulden och i sådana fall, om det är de nya ägarna som blir betalningsskyldiga, vem av mig och min exfru ska de i sådana fall föra talan mot?
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.
Inledning
Jag förstår det som att du och din ex-fru är skyldig byggherren pengar och att denna skuld är skild från huset, eller med andra ord: att skulden inte är säkrad genom att huset är pantsatt. Vid besvarandet av denna fråga har jag alltså utgått från att skulden till byggherren egentligen inte har något med huset att göra, mer än att skulden uppkom pga renoveringen.
Återbetalningsskyldighet vid gemensam skuld
Vem av dig och din ex-fru som är återbetalningsskyldig till byggherren beror på hur skuldebrevet är utformat. Av skuldebrevet ska det nämligen framgå vem som är återbetalningsskyldig. Eftersom ni var gifta vid tidpunkten för bygget gissar jag att det står att du och din ex-fru står som solidariskt betalningsskyldiga för skulden till byggherren. Vad detta innebär går jag igenom mer på detalj i nästkommande avsnitt.
Innebörden av att vara solidariskt återbetalningsskyldig
Frågor om skulder regleras i skuldebrevslagen. Solidariskt ansvar innebär att de som står på skulden gemensamt ansvarar för skulden (skuldebrevslagen 2 § första stycket). Detta betyder dock inte nödvändigtvis att de ska ansvara för hälften vardera. Det innebär endast att borgenären (dvs långivaren) kan kräva vem som helst av gäldenärerna (dvs låntagarna) på hela skulden. Om långivaren väljer att kräva endast den ena av låntagarna så måste alltså denne betala hela skulden till långivaren. Den låntagaren som tvingas betala kan då i sin tur vända sig till den andra låntagaren och kräva denne på den andra halvan av lånet (skuldebrevslagen 2 § andra stycket). Det kallas då för att den låntagaren som tvingats betala till långivaren har regressrätt gentemot den andra låntagaren. Hur låntagarna ska lösa situationen är dock en angelägenhet dem sinsemellan och angår inte långivaren.
Avslutning
Under förutsättning att ni står som solidariskt ansvariga för skulden till byggherren så kan byggherren vända sig till endast en utav av er och kräva betalning av hela skulden. Den av er som betalar byggherren har då en rätt att kräva hälften av denna betalning från den av er som slapp betala byggherren. Detta betyder att byggherren kan väcka talan mot er, förutsatt att ingen av er betalar skulden det vill säga.
Jag hoppas det var svar på din fråga. På Familjens Jurists hemsida kan du läsa mer om skuldebrev samt även boka tid för juridisk rådgivning via telefon. Har du några fler funderingar är du välkommen med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.