Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Vad innebär trolöshet mot huvudman?

Är det bara juridiska ombud som kan begå trolöshet mot huvudman? En av mina anställda, som ska byta arbete, har på arbetstid försökt övertala våra kunder att byta till hennes nya arbetsplats på betald arbetstid. Hon är fortfarande visstidsanställd och jag vill veta hur jag kan gå tillväga för att väcka åtal om vi förlorar kunder nu.

Rådgivarens svar

2020-03-21

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan ta dig vidare.

Brottet trolöshet mot huvudman

Den första situationen: Ekonomisk skada

Frågor om brott regleras i brottsbalken. Det finns två olika situationer av trolöshet mot huvudman. Den första situationen tar sikte på när någon, som på grund av förtroendeställning fått till uppgift att för någon annan sköta en ekonomisk angelägenhet eller självständigt hantera en kvalificerad teknisk uppgift eller övervaka skötseln av en sådan angelägenhet eller uppgift, missbrukar sin förtroendeställning och därigenom skadar huvudmannen (brottsbalken 10 kap 5 § första stycket). För trolöshet mot huvudman enligt den första situationen krävs alltså följande:

  1. En person har fått till uppgift att göra något av följande:
    a. sköta en ekonomisk angelägenhet
    b. självständigt hantera en kvalificerad teknisk uppgift
    c. övervaka skötseln av en ekonomisk angelägenhet
    d. övervaka hanteringen av en kvalificerad teknisk uppgift
  2. Denna uppgift att göra något av a-d ska göras för en annan persons räkning (dvs personen har fått en förtroendeställning)
  3. Personen ska ha missbrukat förtroendeställningen
  4. Missbruket av förtroendeställningen ska innebära ekonomisk skada för huvudmannen

Den första situationen av trolöshet mot huvudman tar alltså sikte på situationer där huvudmannen kan skadas ekonomiskt. Den första situationen är därmed ett förmögenhetsbrott.

Missbruk enligt punkt 3 förtjänas att utvecklas något. Med missbruk förstås att personen har gjort något som denne uppenbarligen inte skulle ha gjort med hänsyn till dennes skyldigheter gentemot huvudmannen. Det kan t ex handla om att lämna ut företagshemligheter (hemliga ritningar, kemiska formler, m m) eller att sätta ned priser på varor till kunder som denne vill särskilt gynna. Det ska dock observeras att inte varje åsidosättande av den lojalitetsplikt mot arbetsgivaren som följer av anställningsavtalet innebär ett missbruk i den mening som här avses. En arbetstagare kan alltså skada sin arbetsgivare genom ett åsidosättande av lojalitetsplikten utan att för den sakens skull göra sig skyldig till trolöshet mot huvudman.

Även ekonomisk skada ska utvecklas något. Med ekonomisk skada avses t ex att intäkter blir mindre än vad de borde vara eller att arbetsinsatser går förlorade.

Den andra situationen: Förfång

Den andra situationen tar sikte på när någon som har fått till uppgift att sköta en rättslig angelägenhet för någon annan missbrukar denna förtroendeställning till förfång för huvudmannen (brottsbalken 10 kap 5 § tredje stycket). För att trolöshet mot huvudman i denna situation krävs alltså följande:

  1. En person har fått till uppgift att sköta en rättslig angelägenhet
  2. Denna uppgift ska göras för en annan persons räkning (dvs personen har fått en förtroendeställning)
  3. Personen ska ha missbrukat förtroendeställningen
  4. Missbruket av förtroendeställningen ska innebära förfång för huvudmannen

Den andra situationen av trolöshet mot huvudman tar alltså sikte på ”förfång” istället för skada, vilket betyder att den andra situationen inte är ett förmögenhetsbrott.

Vad gäller i ditt fall?

Det är inte bara juridiska ombud som kan begå trolöshet mot huvudman. Det avgörande för om din arbetstagare gjort något brottsligt eller ej beror dock på vad dennes förtroendeställning innefattat. Som nämnts ovan måste denna förtroendeställning innefatta en uppgift att göra något som är uppräknat i punkterna a-d, eller att sköta en rättslig angelägenhet. Eftersom jag inte vet vad just din arbetstagares förtroendeställning innebär (eller om denne ens haft en förtroendeställning överhuvudtaget) så kan jag tyvärr inte ge ditt ett närmare svar. Jag rekommenderar dig därför att vända dig till Ekobrottsmyndigheten där någon kan titta på omständigheterna i just ditt fall.

Jag hoppas hur som helst att du har fått lite klarhet i vad som gäller. Har du några fler funderingar är du välkommen med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.