Hej! Jag har en fråga. Mår fruktansvärt dåligt. Jag har eller ska gå på en rättegång pga att jag har anmält vab vid 54-56 tillfällen och fått ut 114000 kr. Är ostraffad sen tidigare. Och jag har inte gjort det här medvetet. Har varit på på polis förhör och det har varit rörigt under tiden när barnen var små då de var sjuka mycket. Är livrädd för att jag kan få fängelse. Har ett ordnat liv med familj och jobb. Vad kan hända?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag vet inte vad du är misstänkt för men jag antar att det kan röra sig om bidragsbrott, så jag kommer att utgå från det i mitt svar.
Vad kan hända om man är misstänkt för bidragsbrott?
Om man lämnar oriktiga uppgifter eller inte anmäler ändrade förhållanden och genom det gör så det finns risk för att man får en ekonomisk förmån eller ekonomiskt stöd utbetalt felaktigt kan man dömas för bidragsbrott. Bidragsbrott kan ge fängelse i högst två år men anser man att brottet är ringa, dvs. mindre allvarligt, döms man till böter eller fängelse i högst sex månader (2 § bidragsbrottslagen). Är brottet grovt kan man dömas till fängelse i minst sex månader och upp till sex år. För att bedöma om brottet är grovt tittar man bl.a. på om det rört sig om stora belopp, om man använt sig av falska handlingar eller om det rört sig om systematiskt utövad brottslighet eller brottslighet utövad i större utsträckning (3 §). Det här är ett så kallat uppsåtligt brott, vilket enkelt kan förklaras som att man ska ha begått brottet med mening.
Har man inte begått bidragsbrott med uppsåt finns det något som heter vårdslöst bidragsbrott. Om man begår bidragsbrott av grov oaktsamhet kan man dömas till böter eller fängelse i högst ett år. Om det vårdslösa bidragsbrottet varit mindre allvarligt utifrån beloppet, risken för slutlig skada och övriga omständigheter ska man slippa straff (4 §). Grov oaktsamhet kan enkelt förklaras som att man inte begick brottet med mening men att man ändå borde förstått att det fanns en risk för att ens handlande skulle få vissa konsekvenser.
Om man menar att man inte begått ett brott med uppsåt
Du skriver att du inte begått gärningen med mening. Om man översätter det du säger till "juridiska" skulle man alltså kunna säga att du menar att du inte begått gärningen med uppsåt. Åklagaren kan, oavsett din syn på saken, ändå välja att åtala dig för uppsåtligt bidragsbrott eller endast vårdslöst bidragsbrott. Åklagaren kan även i första hand åtala dig för uppsåtligt bidragsbrott och i andra hand för vårdslöst bidragsbrott. Domstolen får då avgöra vilket av brotten de anser är bevisat. Det är alltid åklagaren som har bevisbördan i en brottmålsrättegång, dvs. det är åklagaren som ska bevisa att brott har begåtts.
Sammanfattning i ditt fall
Jag vet inte i ditt fall hur grovt man ser på misstankarna mot dig, alltså om du är misstänkt för grovt, normalt eller ringa bidragsbrott. Jag vet heller inte om du är misstänkt för uppsåtligt brott eller grovt oaktsamt brott (eller eventuellt båda). Det föreligger en viss risk för fängelse, förutsatt att du blir dömd, men det beror på hur brottet rubriceras. Jag skulle också anta att det kan finnas risk för att du blir återbetalningsskyldig för felaktigt utbetalade belopp.
Hur du kan gå vidare
Jag skulle råda dig att i första hand få klarhet i vad brottsrubriceringen är i misstankarna mot dig. Ibland har man även rätt till en offentlig försvarare som kan vara med både under förhör och rättegång. Staten står kostnaderna för detta, men blir man dömd kan man behöva betala tillbaka (åtminstone delvis). Vill du ha hjälp med detta kan du kontakta åklagaren som driver fallet.
Det är väldigt vanligt att vara orolig inför rättegång. De flesta domstolar erbjuder så kallat vittnesstöd. Vittnesstöd ger stöd inför rättegång och kan informera om hur en rättegång går till. Även om vittnesstödsverksamheten främst riktar sig till målsäganden (brottsoffer) och vittnen brukar de ofta hjälpa även tilltalade (misstänkta) utan försvarare. Du kan ta kontakt med din domstol så kan de hänvisa dig vidare till domstolens vittnesstödsverksamhet.
Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Om du undrar över något mer kan du alltid ta kontakt med Fråga Juristen igen eller de kunniga juristerna på Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.