Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Vad kan jag göra när jag har blivit lurad att låna ut pengar till min partner?

Hej. Jag har insett efter 1.5 år tillsammans med min sambo att han är en typisk vår och solare. Han har ljugit och lurat mig att ta massa lån i början av vårt förhållande och ge till honom. Jag var dum som gick på lögnerna som sedan radades upp om när han skulle betala tillbaka.
Han har dessutom bott hos mig i min lägenhet som jag står på i ett år nu men inte varit skriven här förren ett halvår sen. Dock har han aldrig bidragit heller till hyra, el och bredband och sånt som är något man ska betala gemensamt.
Det har resulterat i att jag endast kunna betala mina egna räkningar + hyra och sånt och ingenting till de lån som han fått mig att ta.
Nu sitter jag hos kronofogden som gör utmätning på min lön, de tar halva vilket gör att jag endast kan betala hyran och elen. Han bor fortfarande kvar i lägenheten.
Vad kan jag göra? Hjälper ens en polisanmälan om bedrägeri och vad kan jag få för hjälp vidare efter det?
Jag har bevis i både text och kontoutdrag där han ber om lån + att jag för över allting till honom.

Rådgivarens svar

2020-08-24

Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Här följer en redogörelse för vad som gäller.

Brott när man har lånat ut pengar till någon
Om en person vilseleder en annan genom att få den att låna ut pengar på falska grunder, kan detta utgöra bedrägeri enligt 9 kap 1 § brottsbalken. För att det ska röra sig om ett bedrägeri krävs att offret har blivit vilselett att betala ut lånet, t.ex. genom att gärningsmannen har ljugit om sin situation. Det krävs också att gärningen har inneburit en vinning för gärningsmannen och en skada för långivaren. Vinningen kan bestå i att gärningsmannen har fått tillgång till pengarna som den sedan har kunnat spendera, och skadan för långivaren kan bestå i att den har lånat ut pengar på falsk grund som den inte kan få tillbaka.

Möjligheter att driva in skulden
Om en person har en skuld till en annan, innebär detta i rättslig mening att ett avtal har ingåtts mellan personerna. Det finns inte några formkrav på avtal mellan privatpersoner, vilket innebär att också muntliga överenskommelser eller annan kommunikation (t.ex. en konversation vis sms eller sociala medier) utgör rättsligt bindande avtal. Det man har kommit överens om vid lånet är det som gäller.

Det som händer när pengarna lånas ut är att långivaren (den som har lånat ut pengarna) får en fordring på låntagaren (den som har fått pengarna). Detta innebär att låntagaren har en skyldighet att betala tillbaka pengarna. Om parterna har kommit överens om när och hur återbetalnings ska ske så är det detta som gäller. Ifall frågan om återbetalning inte har diskuterats gäller att låntagaren är skyldig att betala tillbaka pengarna när långivaren begär det.

Om låntagaren inte betalar tillbaka pengarna trots att den är skyldig att göra detta, kan långivaren få hjälp för att driva in skulden. Det man kan göra är att ansöka hos Kronofogdemyndigheten om ett betalningsföreläggande. Om låntagaren bestrider skulden får långivaren välja om ansökan ska skickas vidare till en domstol som då kommer avgöra saken.

Din situation
S.k. ”sol-och vårande” kan i vissa fall utgöra bedrägeri, men detta beror helt på omständigheterna i varje fall och det är därför svårt att på förhand säga om det som du har råkat ut för är bedrägeri då jag inte vet alla exakta omständigheter. Det du ska göra om du tror att du har blivit utsatt för brott är att polisanmäla händelserna. Om du har kontoutdrag och andra handlingar, t.ex. meddelanden mellan er där han ber om lån och uppger falska omständigheter, kan detta utgöra bevis i en framtida process och det är därför viktigt att du sparar detta.

Om du vill ha hjälp att driva in skulden kan du vända dig till Kronofogden. Du hittar mer information om hur man ansöker om betalningsföreläggande på deras hemsida.

Om du vill ha hjälp i en framtida process kan jag rekommendera Familjens Jurist.

Hoppas du har fått svar på dina frågor. Hör gärna av dig igen om du har några andra frågor.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden