Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Vad kan jag göra om någon använt min mailadress för att beställa saker från internet?

Jag har upptäckt att min mail-adr har använts av en person med samma för och efternamn som mitt.Min mailadress vid beställning av material från ett näthandelsföretag.Följaktligen kom leveransfakturan till min inbox.Via leveransadressen och telefon nr spårade jag personen via fb och jag skickade honom ett pm i messenger.Jag har även skrivit mail till nätföretagets kundservice.Bara autosvar.Kan jag hållas juridiskt ansvarig för detta?Vad bör jag göra?

Rådgivarens svar

2020-11-27

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Du undrar vad du bör göra när du har fått en faktura för någonting du inte har beställt. Jag redogör därför nedan för hur man gör för att bestrida en faktura och avslutar med en rekommendation utifrån din situation. 

Att bestrida en felaktig faktura

Rättslig reglering om att bestrida ett krav finns bland annat i lagen om betalningsföreläggande och handräckning.

Ett krav som mottagaren anser är felaktigt ska bestridas skriftligen till motparten, det vill säga den som har ställt ut fakturan. Detta kan göras antingen via e-post eller vanlig post, men det är bra att spara en kopia av bestridandet. Väljer man vanlig post är det också bra att använda rekommenderat brev för att få ett kvitto på försändelsen. 

I skrivelsen ska det framgå vad som bestrids (eventuellt fakturanummer, belopp, datum mm) och varför. Skicka gärna med en kopia på fakturan som bestrids, men behåll originalet. 

Vad händer efter man har bestridit?

Den som har ställt ut fakturan kan välja att inte gå vidare med sitt krav efter det bestridits och då händer ingenting mer. Om motparten istället står fast vid sitt krav skickas ofta en påminnelse. Påminnelsen behöver inte bestridas om det första betalningskravet har bestridits. Därefter anlitar många företag ett inkassobolag som i sin tur skickar en faktura. Även denna ska i sådana fall bestridas på samma sätt som enligt ovan, och skickas till inkassobolaget. Kravet kan därefter gå vidare till Kronofogden, alternativt så vänder sig företaget direkt till Kronofogden utan att gå via ett inkassobolag. Om företaget ansöker om ett betalningsföreläggande hos Kronofogden så blir mottagaren av kravet kontaktad av Kronofogden för att ge sin syn på saken. Även här ska kravet då bestridas (31 §). Efter kravet har bestridits hos Kronofogden kan motparten som ett sista steg besluta att kravet ska överlämnas till domstol (33 §). För att tingsrätten ska kunna döma mottagaren av kravet till att betala måste motparten bevisa att en skuld föreligger. 

För att inte riskera en betalningsanmärkning är det viktigt att bestrida alla fakturor i alla led och spara dokumentation på detta. 

Om att använda annans identitetsuppgifter

Att olovligen använda någon annans identitetsuppgifter och utge sig för att vara honom eller henne kan innebära olovlig identitetsanvändning, vilket regleras i 4 kap. 6 b § brottsbalken. Identitetsuppgifter kan vara namn, personnummer, mailadress eller liknande. För att det ska röra sig om olovlig identitetsanvändning ska det inträffade också ha orsakat skada eller olägenhet för den drabbade, vilket alltså kan innebära ekonomisk skada eller annat obehag eller nackdel.

Din situation

Du skriver att du har fått en leveransfaktura på någonting som du inte har beställt då någon annan med samma namn som du har använt sig av din mailadress. Detta kan röra sig om bedrägeri genom identitetsintrång och bör därför anmälas till polisen. Då det inte är du som har beställt materialet så finns det heller ingen grund för kravet och du bör därför bestrida fakturan. 

Avslutande rekommendation

Jag rekommenderar dig att först vända dig till polisen för att anmäla bedrägeriet. Hur du gör kan du läsa mer om hos polisen. Du bör också snarast bestrida fakturan till det företaget som har ställt ut den, alltså näthandelsföretaget. Du kan då skriva e-post eller vanlig post där du skriver att du bestrider fakturan i sin helhet, vilket belopp det rör sig om, datum och annan information då det inte är du som har beställt materialet. Spara kopior på att du har bestridit fakturan. Företaget kan då välja att makulera fakturan alternativt skicka vidare kravet till inkasso eller Kronofogden. Skickas kravet vidare är det viktigt att du fortsätter bestrida det i alla led. Skulle kravet gå så långt som till domstol så är det näthandelsföretaget som har bevisbördan för att det föreligger en skuld, alltså att du har beställt materialet. 

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Har du ytterligare funderingar, eller behöver vidare juridisk rådgivning, är du varmt välkommen att kontakt någon av våra duktiga jurister på Familjens Jurist

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.