Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Vad krävs för att bli åtalad för narkotikabrott och vad ska man göra om man utsätts för våld i en nära relation?

Om man vet om att en person förvarar stora mängder droger i ett boende och vill tipsa polisen om detta, kan personen som då är skriven på lägenheten själv åtalas? Personen som har drogerna har under flera år utsatt sin partner för psykisk och fysisk misshandel men vill nu bryta sig loss. Hon vågar dock inte anmäla eftersom hon är orolig att hon ska åtalas för något brott. Hon har heller inte några bevis på vad han utsatt henne för förutom ett fåtal anteckningar.

Rådgivarens svar

2020-03-09

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

Skillnad på att bli åtalad och dömd

Att bli åtalad för ett brott är inte samma sak som att bli dömd för ett brott. Om åtal väcks blir det rättegång i domstolen. Åklagaren ska då bevisa att den åtalade har begått brottet i fråga. Först om bevisningen är tillräckligt stark kan den åtalade dömas för brottet. Bara för att åtal väcks betyder det alltså inte att den åtalade blir dömd.

Vad krävs för att bli åtalad för narkotikabrott?

Frågor om narkotikabrott regleras i narkotikastrafflagen. Den som olovligen innehar, brukar eller tar annan befattning med narkotika döms för narkotikabrott (narkotikastrafflagen 1 § sjätte punkten). Personen måste även ha haft uppsåt (dvs avsikt) till att inneha, bruka eller ta annan befattning med narkotikan.

Vad gäller i det aktuella fallet?

Tyvärr går det inte att säga ifall personen ifråga kommer kunna åtalas för narkotikabrott. Jag känner till alldeles för få omständigheter för att kunna ge ett säkert svar kring detta. Att enbart vara skriven på en adress där narkotikan förvaras är dock inte tillräckligt för att man ska kunna åtalas (eller dömas) för narkotikabrott. Man kan alltså inte bli åtalad (eller dömd) för narkotikabrott enbart på den grunden att man är skriven på den adress där narkotikan förvaras.

Våld i nära relationer: Polisen, kvinnojouren och hjälp från kommunen

Våld i nära relationer ska aldrig accepteras. Det är aldrig den utsattes fel, även om många känner skäm kring just våld i hemmet. Våld är brottsligt och kan därför anmälas till polisen genom att ringa 114 14. På polisens hemsida kan du läsa mer om våld i nära relationer och hur polisen kan hjälpa den som är utsatt.

Man kan även vända sig till Kvinnojouren för att få tips om hur man ska göra. Kvinnojouren erbjuder gratis rådgivning via telefon dygnet runt. Man kan välja att vara anonymt. Kommunen man bor i ska också ha en egen kvinnojourslinje.

Man kan även få hjälp från kommunen där man bor. Kvinnojouren kan informera en mer om detta, men t ex kan man vända sig till socialtjänsten i sin kommun eller be om skyddat boende.

Avslutande rekommendation

Jag vill verkligen uppmana dig att tipsa din vän om att ringa Kvinnojouren. Våld ska aldrig accepteras och det är därför viktigt att din vän får det stöd hon behöver för att ta sig ur relationen. Informera henne om Kvinnojouren och be henne ringa. Du kan även ringa Kvinnojouren själv ifall du vill få tips om hur du kan hjälpa din vän.

Jag önskar dig och din vän stort lycka till. Har du några vidare funderingar är du välkommen med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.