Jag fått idag negativt beslut om att få bli svensk medborgare.
Jag har bott i Sverige sedan 17 år och fick uppehållstillstånd år 2009. Mina båda barn är svenska medborgare. Jag skickade min ansökan om att bli svensk medborgare år 2017 (8 år efter att jag fick uppehållstillstånd). Jag har varit på ryska ambassaden flera gången och sökte pass, men blev nekad. Vad ska jag göra? Jag har 3 veckor på mig att överklaga detta beslut. Vad kan ni rekommendera?
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.
När har man rätt till svenskt medborgarskap?
Frågor om svenskt medborgarskap regleras i lagen om svenskt medborgarskap. En utlänning kan efter ansökan beviljas svenskt medborgarskap, om han eller hon har
(Lagen om svenskt medborgarskap 11 §).
Avslag på ansökan om svenskt medborgarskap
Har man fått avslag på sin ansökan om svenskt medborgarskap har man rätt att överklaga till Migrationsdomstolen (lagen om svenskt medborgarskap 26 §). Du kan läsa mer om hur en sådan ansökan går till här på domstolsverkets hemsida.
Rekommendation
Min rekommendation till dig är att överklaga till Migrationsdomstolen om du tror att Migrationsverket fattat fel beslut. Se över de krav som gäller för att beviljas svenskt medborgarskap som jag listat ovan. Uppfyller du kraven? I sådana fall kan Migrationsverket mycket väl ha fattat fel beslut.
Det är dock svårt för mig att ge dig en rekommendation eftersom jag inte känner till samtliga omständigheter i ditt fall. Jag kan därför inte svara på ifall Migrationsverket fattat fel beslut och om du därför borde överklaga. Vill du att en jurist hjälper dig att reda ut varför du fick avslag och utifrån detta bedöma ifall det är värt att överklaga eller ej så rekommenderar jag dig att vända dig till Familjens Jurist.
Jag önskar dig stort lycka till och hoppas att du känner dig nöjd med svaret. Har du några fler funderingar är du välkommen med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.