Hur kan jag gå till väga när jag lånat ut en större summa pengar till någon som inte betalar tillbaka?
En kollega till mig hörde av sig till mig under julen och frågade mig om jag kunde hjälpa den genom att lägga ut pengar till den medans han väntade på att få pengar från sitt sparkonto. Till en början var det en mindre summa pengar som jag tänkte inte var några problem. Men sen kom det, det blev en spiral av nya lån och konstiga ursäkter och till slut visade det sig att han behövde hjälp med att betala av skulder från inkasso och dylikt.
Vid det här laget tänkte jag att om jag inte hjälper honom, så kommer han att hamna i skiten och då kommer jag verkligen inte få tillbaka pengarna alls.
Så nu står jag här. 34000 kr har jag lånat ut till honom totalt och han kan inte få lån hos sin bank för att betala tillbaka skulden. Hur ska jag gå till väga för att få tillbaka pengarna? Vi har inte skrivit avtal, men de flesta av konversationerna finns kvar. Jag känner mig så otroligt lurad och dum.
Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.
Driva in en skuld
Om en person som är skyldig dig pengar vägrar att betala måste du först skicka ett skriftligt krav till personen. Om personen därefter inte betalar kan du gå vidare till Kronofogdemyndigheten för att få hjälp med att driva in din skuld. Då ansöker du om betalningsföreläggande, Kronofogden har olika blanketter på sin hemsida för de alla olika förfaranden.
När du lämnat en in ansökan behandlar Kronofogden denna och skickar föreläggandet till personen som är skyldig dig skulden. Personen kan antingen bestrida kravet eller betala det. Om personen bestrider skulden måste man bestämma om man vill driva ärendet vidare till domstol. Då är det i sista hand en tingsrätt som bestämmer om det finns en giltig skuld.
Att uppmärksamma är att Kronofogden tar ut vissa ansökningsavgifter.
När man sedan fått ett utslag om betalningsföreläggande så kommer kronofogden automatiskt arbeta för att driva in skulden. Ett betalningsföreläggande kan ligga till grund för en utmätning hos en person i sista hand.
Vad gäller att driva in en skuld hos en person som har dålig ekonomi så kan detta bli i slutändan väldigt svårt. Utmätning är t.ex. något som kan dröja ett tag. När kronofogden beslutar att bevilja utmätning så ska en utredning om personens tillgångar ske. Därefter kommer kronofogden att behöva utvärdera situationen och ta ett beslut. Om motparten saknar tillgångar kan utmätningen komma att dra ut på tiden i och med att en utmätning, i praktiken, kan bli nästan omöjlig att genomföra.
Rekommendation
Det som är enklast och kostar minst är givetvis om ni som privatpersoner kommer överens om skulden er emellan. Dock om personen vägrar att betala kan du ta hjälp av kronofogden och även en jurist. Om du behöver juridiskt hjälp med ansökan till kronofogden eller möjligtvis i en framtida tvist kan jag varmt rekommendera Familjens jurist. Här kan du boka ett online- eller telefonmöte med en jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.