Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Vad ska jag göra om jag vet att en person ljugit under vittnesed?

Jag vet att en person har ljugit under ed i tingsrätten. Personen vittnade på åklagarsidan. Det blev en friande dom i Tingsrätten men sedan en fällande dom i Hovrätten. Hur går jag tillväga för att uppmärksamma denne personens vittnesmål?

Rådgivarens svar

2019-06-30

Hej,

Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Att ljuga under ed kan utgöra mened, som är ett brott som regleras i brottbalkens 15 kap. Nedan kommer en redogörelse för din situation, med svar på din fråga.

Mened
Lagen anger att om en person under laga (lagstadgad) ed lämnar en osann uppgift eller förtiger sanningen så kan brottet mened begås. Vittnesed är en sådan ed som betraktas som laga ed. Innan man vittnar i domstol måste man nämligen avlägga ed, och därmed lova och försäkra att det man säger är sant. En uppgift anses som osann om den objektivt sett avviker från verkligheten, och då gärningsmannen är medveten om denna avvikelse eller är likgiltig i förhållande till det faktum att hen lämnat en osann uppgift. Döms man till mened kan man få fängelse i högst fyra år, men det beror på allvarlighetsgraden på gärningen. Om brottet inte är så allvarligt kan man dömas endast till böter eller fängelse i högst sex månader. Är brottet grovt kan man dömas till lägst två års fängelse och högst åtta år.

Råd för hur du bör göra nu
Om du vet med dig att en person ljugit under vittnesed så kan denna person alltså dömas för mened. Brottet faller in under allmänt åtal, vilket innebär att en åklagare för talan i ett fall av mened. Detta innebär att brottet kan anmälas till polis eller åklagare, som får ta processen vidare. För att göra en polisanmälan besöker du ett poliskontor eller ringer 114 14.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Om du framöver behöver mer juridisk hjälp så kan du se vilka tjänster Familjens Jurist erbjuder genom att följa denna länk. Som experter inom familjejuridik finns vi här för att ta hand om alla rättsliga frågor som rör privat- och familjeliv. Vi erbjuder rådgivning inom en rad olika områden och hjälper dig med dokument som äktenskapsförord, testamente och samboavtal.

Med vänliga hälsningar, 
Fråga Juristen

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.