Vad händer om jag har lån och inte kan betala de? Om jag dessutom befinner mig utomlands, vad är den juridiska konsekvensen?
Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.
Betalningsanmärkning hos Kronofogden
När du inte kan betala tillbaka ett lån skickas ärendet till Kronofogden. Den som du har tagit lånet av kan då ansöka om utmätning. Utmätning innebär att Kronofogden tar dina tillgångar för att sälja det och på så sätt betala tillbaka lånet (utsökningsbalken 4 kap 1 §).
Personlig konkurs
Om du som privatperson inte ens genom utmätning kan betala tillbaka ett lån på längre sikt kan du behöva gå i personlig konkurs (konkurslagen 1 kap 2 §). Under konkursen förlorar du rätten att själv ta hand om dina tillgångar (konkurslagen 1 kap 1 §).
Vad händer med dina skulder om du flyttar utomlands?
Dina skulder kommer fortfarande finnas kvar, även om du bor eller annars befinner dig utomlands. Det är dock svårare för den du lånat pengar av att få betalt för lånet eftersom Kronofogden inte får utmäta egendom som befinner sig utomlands. Den du tagit lån av kan dock anlita internationella inkassobolag för att försöka driva in skulderna trots att du bosatt dig utomlands. Du kan läsa mer om internationella skulder här Kronofogdens hemsida.
Det kan dock vara värt att känna till att det kan vara brottsligt att ta med sig sina tillgångar utomlands. I brottsbalken stadgas nämligen att den som, när han är på obestånd eller när påtaglig fara föreligger för att han ska komma på obestånd, förstör eller genom gåva eller någon annan liknande åtgärd avhänder sig egendom av betydande värde, döms för oredlighet mot borgenärer till fängelse i högst två år (brottsbalken 11 kap 1 §).
Jag hoppas det var svar på din fråga. Har du några fler funderingar är du välkommen med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.