Jag bor nu själv i en lägenhet och har hela mitt liv bott i samma kommun. Jag har även jobb i denna kommun. Av olika anledningar har jag tänkt att flytta till min husbil och bo där permanent. Jag kommer troligen mestadels att bo i kommunen jag tidigare bott i, men kommer inte ha en anknytning till en fastighet. Jag kommer också att flytta husbilen och bo på andra orter i Sverige. Och kommer att ha ett nytt jobb som digital nomad, vilket gör att inte heller mitt jobb har anknytning till någon specifik ort. Vart ska jag då vara folkbokförd? Kan jag vara folkbokförd i den kommunen jag bor i nu? Eller kan jag vara folkbokförd till ett län? Hur ansöker jag om att vara folkbokförd i en kommun/ län utan fastighet? Vilken adress kommer jag stå på? Kan jag få sämre förutsättningar eller är det något annat som kan komma att påverkas om jag enbart är skriven på en kommun/län?
Jag har nu aktivitetsersättning från försäkringskassan, är det något som påverkas hur jag är folkbokförd?
Jag har förstått att man kan ha en särskild postadress och få sin post till en postbox i en annan ort än där man är folkbokförd, stämmer det?
Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.
Allmänt om folkbokföring
En person ska folkbokföras på den fastighet och i den kommun där personen anses som bosatt, 6 § folkbokföringslagen. Enligt huvudregeln anses en person bosatt på en fastighet där personen har sin regelbundna dygnsvila, 7 § folkbokföringslagen. En person anses regelmässigt tillbringa sin dygnsvila på en fastighet om personen tillbringar sin dygngsvila där minst en gång i veckan.
Om en person inte anses tillbringa sin dygnsvila regelmässigt på någon viss fastighet, anses personen bosatt på den fastigheten hen har starkast anknytning till, 12 § folkbokföringslagen.
Folkbokföring på en viss kommun
Enligt 13 § folkbokföringslagen kan en person anses vara bosatt i en kommun, om hen inte kan knytas till en viss fastighet enligt regleringen men till en viss kommun.
Skatteverket kan exempelvis komma att folkbokföra en person på kommunen när hen:
En person som har en rörlig bostad, tex. en husvagn eller en husbåt, som stadigvarande finns på en viss fastighet ska folkbokföras på den fastigheten och inte enbart på kommunen. Om skatteverket får in en anmälan om flyttning till kommun görs alltid en utredning om personens bosättning.
En person som med stöd av 13 § folkbokföringslagen folkbokförs på en kommun folkbokförs under rubriken på kommunen skrivna i stället för på en viss fastighet, 4 § folkbokföringsförordningen.
Aktivitetsersättning
Du kan få aktivitetsersättning från och med juli det år du fyller 19 år om du har en sjukdom eller en funktionsnedsättning och
Särskild postadress
Du kan anmäla en särskild postadress till Skatteverket om vill ha din post till en annan adress än din folkbokföringsadress under minst sex månader. Det gäller både i Sverige och utomlands. Det kostar inget att anmäla en särskild postadress.
Tillämpning
Du kan således bli folkbokförd på en kommun om du inte kan knytas till en viss fastighet. Skatteverket gör dock en helhetsbedölmning i fråga och bara det faktum att du bor i husbil medför inte att du kommer att folkbokföras enbart på kommunen. Om skatteverket kan knyta dig till en viss fastighet, t.ex. att du oftast har din husbil där, kommer du folkbokföras där. Om du folkbokförs på kommunen kommer du vara skriven under rubriken på kommunen skrivna, istället för en viss fastighet. Anmälan gör du till skatteverket.
Detta torde inte ha någon betydelse för din aktivitetsersättning. Det som är viktigt för ersättningen är att du anses som bosatt i Sverige och således är försäkrad här.
Du kan också anmäla till skatteverket om du vill ha din post till en särskild postadress.
Hoppas du fick svar på dina frågor. Tveka inte att höra av dig till oss om du har fler funderingar. På skatteverkets hemsida finns det bra information om folkbokföring och hur en ska göra flyttanmälan osv.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.