Hej! Jag anser att min arbetsgivare har missgynnat min föräldraledighet och behöver råd från er som är med insatt i arbetsrätt.
Jag vabbade en dag pga att sambon var sjuk och behövde besöka vårdcentralen.
Enligt min chef anser hen det var fel av mig vabba för att ta sambon till vårdcentralen och sånt bör ansökas som föräldraledighet minst 2 veckor innan och jag fick olovlig frånvaro för den tiden.
Så som jag förstår föräldraledighetslagen så har jag rätt att vabba om ordinarie vårdaren är sjuk även om barnet är under 240 dagar och att när det gäller sjukdom gäller det inga tidsbegränsningar? Rätta mig gärna om jag har fel.
Nu undra jag om ni anser detta som att arbetsgivaren har missgynnat min föräldraledighet och om jag har rätten till skadestånd eller kompensation för diskrimineringen som har hänt?
Hej!
Tack för att du vänder dig till oss på Fråga juristen. Jag ska nedan besvara din fråga. I och med att du inte har skrivit vilket kollektivavtal som ni tillämpar på arbetsplatsen kommer jag att besvara frågan utifrån Föräldraledighetslag. Avvikelser kan finnas i kollektivavtal varför det är viktigt att du informerar dig om detta.
Vård av barn när den andra föräldern är sjuk
Om den ena föräldern behöver vårda sitt barn när den ordinarie vårdaren blivit sjuk har denne rätt till ledighet (8 § st. 2 föräldrarledighetslagen). Vill man utnyttja denna ledighet ska det anmälas minst en vecka före ledighetens början men om utnyttjandet av ledigheten beror på sjukdom så gäller inte någon anmälningstid (13 § st. 2 föräldrarledighetslagen).
Tillfällig föräldrapenning (VAB) kan betalas för vård av barn om en av föräldrarna behöver avstå från att jobba i samband med sjukdom hos barnets ordinarie vårdare om barnet är över 8 månader. Om barnet är under 8 månader får den andra föräldern ansöka om föräldrapenning. Med andra ord har du rätt att vara ledig oavsett om ditt barn är under eller över 8 månader. Det är själva ersättningen som skiljer sig.
I och med att din sambo har blivit sjuk vilket är någonting som inte går att förutse så ska det inte anmälas i förväg.
Har arbetsgivaren missgynnat din föräldraledighet?
En arbetsgivare får inte missgynna en arbetstagare av skäl som har samband med föräldraledigheten under vissa omständigheter som räknas upp i 16 § föräldrarledighetslagen.
Du skriver att du har fått olovlig frånvaro för den tid du inte var på arbetsplatsen. Missgynnande ska typiskt sett vara förenat med en faktiskt förlust, obehag eller liknande. Det måste finnas ett orsakssammanband mellan missgynnandet och föräldraledigheten. I ditt fall finns ett direkt samband då du fick olovlig frånvaro trots att du hade rätt att vara hemma. Min bedömning är att du har missgynnats i strid med föräldraledighetslagen med anledning av att du har utnyttjat din rätt att vara ledig. Se ocj jämför även med Arbetsdomstolen dom 63/13, Mål B 114/12.
Råd och handlingsplan
Du ska omedelbart kontakta ditt fackförbund så att du kan få hjälp med ditt ärende. De kan hjälpa dig vidare samt föra din talan för de fall att de gör bedömningen att ett missgynnande har skett med beaktan av kollektivavtal och lagstiftning.
Med vänliga hälsningar,
Helena Piccolini Danielsson
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.