Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Varför utreds brott trots att anmälan tas tillbaka?

Hej jag har blivit anmäld för bedrägeri och har nu löst allting med den som anmälde mig så hen har ringt och sagt att drar tillbaka anmälan.

Men polisen vill fortfarande att jag kommer på förhöret som är inbokat. Är detta normalt? Kommer dem åtala mig ändå även om hen dragit tillbaka sin anmälan och vi löst allting? Finns bevis på att allt är löst!
Bör jag vara orolig ändå?

Rådgivarens svar

2020-09-14

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! 

Varför fortsätter polisen att utreda ett brott trots att anmälaren tagit tillbaka anmälan?

När polisen får in en anmälan om brott ska förundersökning inledas om det finns anledning att anta att brott har begåtts (23 kap. 1 § rättegångsbalken, RB). Även om den som anmält tar tillbaka sin anmälan kan det hända att förundersökningen ändå fortsätter. Vissa brott hör nämligen under allmänt åtal. Det betyder att brottet ska utredas oavsett om den brottsutsatte "vill" det eller inte. Bedrägeri av normalgraden regleras i 9 kap. 1 § brottsbalken, BrB och är ett brott som faller under allmänt åtal.

Oftast är åklagaren den som leder en förundersökning och det är åklagaren som beslutar om åtal ska väckas eller inte. Åklagare har åtalsplikt, vilket innebär att de ska väcka åtal i domstol om de tror att de kommer att få en fällande dom i rätten (20 kap. 6 § RB). Det är dock bra att veta att en förundersökning ska bedrivas objektivt. Det betyder att förundersökningsledaren (ofta som sagt åklagaren) ska ta upp saker som är både till den misstänktes fördel och nackdel (23 kap. 4 § RB).

Sammanfattning

Oavsett om du och den andra personen löst det som hände mellan er och personen tog tillbaka sin anmälan hör bedrägeri under allmänt åtal och måste alltså fortsätta utredas. Det är förmodligen därför du är kallad till förhör. Det är svårt att säga på ett såhär tidigt stadium om du ska vara orolig för att det som hände hamnar i domstol, men skulle det vara så att åklagaren anser att hen skulle kunna få en fällande dom i domstol har åklagaren åtalsplikt och måste alltså åtala.

Råd

Jag antar i nuläget att det bästa är att se vad som händer under förhöret och ta allting därifrån. Skulle det visa sig att du är misstänkt för brottet och det fortsätter att utredas kan det vara bra för dig att fråga om du har rätt till en offentlig försvarare som kan bistå dig.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Om du undrar över något mer kan du alltid vända dig till Fråga Juristen igen. 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.