Hej.
Jag köpte en hund 2019 och då var det en valp och jag betalade hunden
Swich kvitto finns och jag har betalat alla försäkringar och veterinärs kostnader.
Nu fick jag reda på att min sambo har skrivit hunden på sig, och vi håller på att separerar och jag vill ha min hund med mig.
Hur gör jag.
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen! Nedan redogör jag för vad som gäller.
Samboegendom?
För sambor och gäller sambolagen (SamboL). När samboförhållandet upphör kan en bodelning av samboegendomen göras om någon av samborna begär det (SamboL 8 §). Emellertid omfattas inte hundar av begreppet ”samboegendom”. Med samboegendom avses sambornas gemensamma bostad och bohag, om dessa förvärvats för gemensam användning (SamboL 3 §). En hund räknas varken som en bostad eller som ett bohag och således är det inte möjligt att få hunden genom att genomföra en bodelning.
Om hunden köptes själv
Utifrån vad du uppgett så är hunden skriven på din ex-sambo. Jag har tolkat detta som att du menar att hunden står skriven på din ex-sambo i ett ägarregister och inte på köpeavtalet eftersom du skrivit att du har kvitto från swish. Ägarregistret anger inte vem som har äganderätten till en hund, registret finns för att underlätta återförandet av upphittade hundar. Det avgör alltså inte äganderättsfrågan.
Äganderätten till hunden avgörs i första hand av vem som köpt hunden. Om du ensam köpt hunden anses alltså du vara ägare till hunden. Om du också sedan ensamt stått för alla hundens kostnader så tala även detta för att du ensam ska ses som ägare.
Om hunden köptes gemensamt
Om din ex-sambo bidragit ekonomiskt vid köpet eller vid senare kostnader kan lagen om samäganderätt (SamägL) vara tillämplig. Om två personer är gemensamt ägare till lös sak, så presumeras andelarna att vara lika stora (SamägL 1 §). Det föreligger alltså en presumtion om samäganderätt om båda parter bidragit ekonomiskt. Det går dock att bryta presumtionen, t.ex. genom att visa att endast en av parterna stått för övriga av hundens kostnader.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis avgörs äganderätten till hunden inte av ägarregistret, utan av vem som köpt hunden. Utifrån vad du uppgett framstår du som ensam ägare eftersom du ensamt köpt hunden och senare även stått för alla hundens kostnader. Om din ex-sambo däremot bidragit till köpet föreligger en presumtion om samäganderätt. Denna kan dock brytas genom att visa att du stått för den större del av hundens kostnader. Du bör alltså påtala detta för din ex-sambo för att klargöra äganderättsfrågan.
Hoppas du fått svar på din fråga! Har du fler funderingar så är du välkommen att ställa en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.