Hej. Jag undrar (rent juridiskt) vem eller vilka har ansvar för om t.ex. Sverige bestämmer sig för att börja vaccinera barn? Och vem eller vilka bär ansvaret för att man vill införa vaccinationspass? Är det politiker eller är det tjänstemän?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!
Jag kommer börja med att allmänt beskriva vad som gäller för att sedan svara på dina frågor.
Vaccination av barn
Tvångsvaccinering
I Sverige är tvångsvaccinering inte tillåtet. Enligt 2 kap. 6 § Regeringsformen (RF) är alla medborgare skyddade mot ”påtvingade kroppsliga ingrepp” såsom vaccinering från det allmänna, det vill säga från stat, myndigheter, kommuner och regioner.
Rättigheterna i 2 kap. RF kan dock begränsas i enlighet med 2 kap. 20 § RF genom stöd i lag. För att det ska kunna göras en rättighetsinskränkning krävs det bland annat att inskränkningen är proportionerlig.
Med andra ord kan inte staten bestämma sig hur som helst för att börja vaccinera barn, utan samtycke från vårdnadshavare eller barnen. Om man som vårdnadshavare däremot inte vill att sitt barn ska vaccinera sig, men barnet vill ta vaccinet gäller andra regler. Jag rekommenderar att du läser ett svar på den frågan här.
Ansvar för vaccinationsbevis
I Sverige är det riksdagen som stiftar lagar. Det är ofta regeringen som skickar in förslag till ändring i en lag eller förslag på en ny lag. I riksdagen sitter det politiker som är tillsatta genom politiska val, till skillnad från exempelvis i myndigheter där det arbetar tjänstemän. Tjänstemän är anställa och politiskt oberoende.
Avseende vaccinationsbevisen i Sverige har regeringen beslutat om en ändring i den så kallade begränsningsförordningen som möjliggör användning av vaccinationsbevis vid allmänna sammankomster och offentliga tillställningar. Ändringen trädde i kraft den 1 december 2021.
Hoppas du har fått svar på dina frågor!
Om det är något mer du undrar över är du varmt välkommen att återkomma till hos här på Fråga Juristen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.