Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Vem har rätt till mina bilder?

Hej. Jag har precis avslutat min anställning som frisör på en salong och skall nu starta eget. 
Jag har tagit bilder på mina behandlingar från föregående anställning och lagt upp dessa på min nya egna Instagram. Nu 2 veckor senare får jag ett mail av min förra chef som säger att jag inte får använda de bilderna. 
Jag vill tillägga att de inte syns någon logotyp från salongen utan bara själva håret, och att jag inte har skrivit på någon typ av kontrakt som säger att bilderna är hans. Mina frågor är nu då:
1. Är inte bilderna mina? Eftersom de är jag som utfört behandlingen och har tagit orginalbilden. 
Jag borde väl äga min egna bild även om den är tagen på salongen. (Man ser verkligen bara håret på kunden och inget ansikte) 
2. Har han rätt att säga något om vad jag lägger upp på min egna instagram? 
Vill även tillägga att han har vissa av mina bilder på hans företagsinstagram. 
Hjälp???

Rådgivarens svar

2017-07-12

Hej och stort tack för att du valt att vända dig till oss på Fråga Juristen med din frågeställning. Jag beklagar konflikten som uppstått för dig och hoppas att redogörelsen nedan kan klargöra vad som gäller.

1. Är bilderna dina?
Din första fråga handlar om vem som äger upphovsrätten till dina bilder och tillämplig lag på området är lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk (URL). De omtvistade bilderna föreställer de behandlingar som du utfört under tiden du jobbat på din tidigare arbetsplats. Eftersom det är väldigt vanligt att yrkesverksamma frisörer fotar och lägger upp sina behandlingar och hårskapelser på diverse konton och hemsidor för att visa upp vilket utbud de har och vad de kan erbjuda sina kunder så saknar oftast sådana bilder de grundförutsättningar (verket ska vara originellt och uppnå krav på verkshöjd) som krävs för att bilderna ska kunna räknas som fotografiska verk enligt 1 § st. 1 p. 5 URL.
Det finns emellertid ett skydd i 49 a § URL för bland annat vanliga fotografier som inte uppnår grundförutsättningarna för att klassificeras som fotografiska verk. Detta innebär att dina bilder är skyddade genom URL, även om skyddet är lägre än vad som gäller för vanlig upphovsrätt.

Vem är då upphovsmannen till dina bilder – du eller din chef? Upphovsrätten till bilden, enligt 49 a § URL, tillfaller den som tryckt på kameraknappen. Det innebär att om det är du som tagit originalbilden så är det du som har skapat bilden och har därmed också rätten till att bestämma hur bilderna får användas.

Eftersom bilderna ligger ute på din gamla arbetsplats företagsinstagram trots att det är du som tagit bilden så verkar det, såsom jag uppfattar situationen, som att du medgivit publicering av bilderna under tiden för din anställning. Bara för att så är fallet innebär det dock inte att din rätt att förfoga över bilderna bortfaller, så länge du inte avtalat bort de ekonomiska rättigheterna för dina bilder till din chef. Av de uppgifter du lämnat verkar det som att ni inte ingått något sådant avtal.

2. Har din förra chef rätt att säga något om vad du lägger upp på din instagram?
Denna fråga är lite mer komplex eftersom det beror på vad som anges i ditt anställningsavtal eller andra avtal som du kan ha ingått på din förra arbetsplats. Som upphovsman till bilderna har du rätt att förfoga över dessa som du önskar. Skulle det emellertid vara så att det finns en klausul i ditt avtal som förhindrar dig att ta med dig know-how och dina gamla kunder när du slutar eller att du inte får bedriva konkurrerande verksamhet kan bilderna och det faktum att du håller på att starta upp ditt egna företag utgöra avtalsbrott mot anställningsavtalet. Därför rekommenderar jag dig att vara observant på vad som framgår av ditt anställningsavtal.

 

Hoppas du fått svar på din fråga.

Med vänliga hälsningar,
Sara

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.