Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Vidta åtgärder efter mobbning i skolan

Hej! 
När jag gick gymnasiet för ca 1 år sen så blev jag utsatt för en hel del. Särbehandling, mobbning, kränkning. Bland annat pga detta så blev jag sjukskriven pga utmattning, försökte avsluta mitt liv, fick 2 psykiska diagnoser och har än idag det väldigt svårt.
De förstörde så mycket för mig, psykiskt och fysiskt, och mina planer för framtiden. Fick knappt någon hjälp i skolan, ingen som ”såg mig” eller verkade prioritera min skolgång. Finns så mycket mer att berätta.

Så till min fråga... jag undrar om de går att begära nån typ av skadestånd/ersättning?
Om nu detta ens kan bli ett ärende inom polisen. Vet inte vem jag ska vända mig till och behöver er hjälp om hur jag kan göra.  

Rådgivarens svar

2020-08-20

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer först att gå igenom om du kan få någon typ av ersättning från skolan och sedan gå in på frågan om de personerna som mobbade dig kan ha gjort sig skyldiga till brott.

Motverkande av kränkande särbehandling

Huvudmannen ska se till att det inom ramen för varje särskild verksamhet bedrivs ett målinriktat arbete för att motverka kränkande behandling av barn och elever (6 kap. 6 § skollagen, SkolL). Med huvudman menar man antingen kommunen om det rör sig om en kommunal gymnasieskola eller enskilda, t.ex. en styrelse, om det rör sig om privat gymansieverksamhet. 

Huvudmannen ska se till att det genomförs åtgärder för att förebygga och förhindra att barn och elever utsätts för kränkande behandling (6 kap. 7 § SkolL). Lärare eller personal som får kännedom om att en elev anser sig ha blivit utsatt för kränkande behandling måste anmäla det till rektorn. Rektorn i sin tur är skyldig att anmäla detta till huvudmannen. Huvudmannen är skyldig att skyndsamt utreda omständigheterna kring de uppgivna kränkningarna och eventuellt vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra kränkande behandling i framtiden (6 kap. 10 § SkolL). 

Skadestånd

Om huvudmannen eller personalen inte följer det som nämnts ovan och motverkar kränkande särbehandling samt tar tag i kränkande särbehandling ska huvudmannen betala skadestånd till eleven för den kränkning som detta innebär och ersätta annan skada som har orsakats av att man inte gjorde det man skulle. Man får dock inte skadestånd om det endast rör sig om så kallad ringa kränkning, dvs. liten kränkning (6 kap. 12 § SkolL). För att få det här skadeståndet måste talan väckas i domstol. Man har möjlighet att väcka talan om man är den elev som blivit utsatt för mobbningen men även Statens skolinspektion kan för talan för elevens räkning (6 kap. 15 § SkolL). 

Eventuella brott

Jag vet inte i det här fallet vad det är du har blivit utsatt för men har mobbarna exempelvis spridits rykten om dig skulle det kunna vara förtal enligt 5 kap. 1 § brottsbalken, BrB. Man kan också dömas för förolämpning t.ex. om man talar nedlåtande till någon eller förödmjukar någon (5 kap. 3 § BrB). Är man utsatt för något mer fysiskt som inte är att klassa som misshandel, exempelvis bli spottad på, kan det röra sig om ofredande (4 kap. 7 § BrB). Du kan kontakta polisen och berätta vad som hänt, om du vill, så får de bedöma om de kan inleda förundersökning om detta.

Sammanfattning i ditt fall

I ditt fall kan det vara så att personalen på gymnasiet och huvudmannen inte har gjort det de ska. I sådana fall kan du eventuellt ha rätt till skadestånd. Det är dock svårt att säga på förhand hur mycket du kan få om du skulle ta saken till domstol. Det är också bra att veta att det är kostsamt med domstolsprocesser, så det kan vara bra att ha i åtanke innan man inleder en skadeståndstalan. Detta särskilt då det kan bli så att man måste betala motpartens rättegångskostnader om man förlorar.

Råd

Du kan anmäla det som hänt till Barn- och elevombudet (BEO) som utreder kränkning och mobbning. Det är inte säkert att de öppnar en utredning angående det som hänt, men om de gör det och det går framåt skulle BEO även kunna kräva skadestånd för din räkning i domstol. Här har du en länk med information om anmälan till BEO. 

Får du inte den hjälp du behöver av BEO och du vill inleda en domstolsprocess för skadestånd kan det vara bra att ta hjälp av en jurist som är kunnig i den här typen av frågor, även om det då förstås blir mer kostsamt.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Om du undrar över något mer kan du alltid kontakta Fråga Juristen igen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.