Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Vikariat när den ordinarie personalen har återvänt.

Hej,
Jag har påbörjat ett vikariat som är tänkt att vara t.o.m. 2019-01-31. På mitt anställningskontrakt står det att jag är anställd som "vikarie för XX under dennes frånvaro dock längst t.o.m. 2019-01-31".
Det är så att XX har återgått till jobbet under 3 dagar i veckan och arbetar heltid, dock på timmar pga. sjukskrivning. Vilket innebär att all ordinarie personal är på plats och att jag, under 3 dagar i veckan, är vikarie för någon som arbetar heltid.
Ett vikariat är en tidsbestämd anställning och kan inte brytas i förtid, men jag undrar ändå om min situation är annorlunda? Formulering på mitt kontrakt tolkar jag som att min anställning kan avslutas i förtid. Dessutom tolkar jag det som att min anställning inte gäller längre då jag är "vikarie för XX under dennes frånvaro" men hon är inte frånvarande utan arbetar heltid 3 dagar i veckan.
Har jag rätt i min tolkning? Eller måste jag fortsätta att arbeta på en arbetsplats där jag nu är överflödig och vikarierar för någon som är på sitt arbete?
Tack!

Rådgivarens svar

2018-08-18

Hej! Stort tack för att du hör av dig till oss på Fråga Juristen med dina frågor.

Allmänt om vikariat
Bestämmelsen om vikariat finner vi i 5 § lagen (1982:80) om anställningsskydd, (LAS). Av vissa avgöranden från Arbetsdomstolen framgår att ett vikariat vid en helhetssyn ska spegla den verkliga personalsituationen och grunda sig på ordinarie arbetstagares ledigheter. Detta innebär att det krävs anknytning till en bestämd ledig arbetstagares arbete eller till en bestämd ledig befattning, (källa: Öman, Lag (1982:80) om anställningsskydd 5 §, Lexino 2016-05-01). Ett vikariat ska kännetecknas av att anställningen pågår till dess den ordinarie personen återgår till tjänst eller någon annan anställs för tjänsten. I äldre domstolsavgöranden har det upprätthållits ett krav på att vikariat ska vara knutna till en viss arbetstagares anställning eller åtminstone till en ledig befattning.

Din situation
Sammanfattningsvis verkar det inte längre vara skrivet i sken att ett vikariat i samma utsträckning som förr måste vara för en viss bestämd persons arbete. I ditt kontrakt har ju dock det angetts vara för en särskild person, som nu har återgått till arbetet. Personen arbetar ju dock inte enligt sitt ordinarie anställningsavtal, utan på timmar som du uttryckt det. Detta skulle kunna leda till att det både kan ses som att hen har återgått till arbete och att du därför inte längre behövs som vikarie. Det kan dock även ses som att hen har återgått till att börja arbeta igen, men inte i så pass stor utsträckning att det inte kan anses fortfarande finnas en ledig befattning så att säga.

Avsluta ett vikariat i förtid?
Av 4 § 2 st. LAS framgår bland annat att ett avtal om tidsbegränsad anställning upphör när vid anställningstidens utgång om inte något annat har avtalats. I ert kontrakt har det avtalats att du är vikarie fram till och med 31 januari 2019 eller till dess att personen du vikarierar för har återvänt.

Av en samlad bedömning framstår det ju dock som att det borde anses som att personen har återgått till arbetet i så pass stor mån att din tjänst numer är överflödig och därmed bör kunna avslutas i förtid. Med tanke på nyss nämnda bestämmelse i 4 § 2 st. LAS ser jag därmed inga hinder mot att din anställning kan avslutas i förtid. 

Om du är med i facket rekommenderar jag dig att kontakta dem. Hoppas att det ordnar sig på bästa sätt och att du känner att du har fått vägledning i dina frågor.

Vänliga hälsningar,
Beatrice

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.