Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Vilka beslut från IVO går att överklaga?

Hej
Jag undrar om hur man kan gå vidare som privatperson efter en IVO-anmälan mot vården där IVO beslutat att inte utreda en händelse?

Det står på IVO's hemsida att de är skyldiga att utreda händelser som orakat en patient fysisk- eller psykisk skada, där patienten fått väsentligt ökat vårdbehov, inte fått hjälp med vård, bestående men m.m.
Det står också att man inte kan överklaga IVO's beslut.

Men om man uppfyller flera av dessa kriterier bla. med kroppslig skada och bestående psykiskt trauma (även förvärrad situation som patient med redan complex trauma diagnos, CPTSD), försvårande av andra pågående behandlingar och att man inte fick hjälp med det man sökte för från början av berörd verksamhet m.m - och IVO ändå beslutar att inte utreda, vad kan man som privatperson göra då?
Tar mina rättigheter som privatperson slut om IVO inte vill utreda?
Tacksam för svar.

Rådgivarens svar

2020-08-15

Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i din situation.

Anmälan till IVO

Om en privatperson utsatts för en skada i hälso- och sjukvården kan denne göra en anmälan till IVO. Utifrån patientsäkerhetslagen bedömer IVO om ärendet ska utredas eller inte. IVO utreder som regel inte händelser som ligger mer än två år tillbaka i tiden och prövar inte heller begäran om skadestånd eller andra ekonomiska frågor. IVO är inte skyldig att utreda ett klagomål om den klagande inte först gett berörd vårdgivare möjlighet att besvara klagomålet. Vårdgivaren anses kunna besvara klagomålet inom fyra veckor.

IVO ska utreda klagomål som rör

  • kroppslig eller psykisk skada eller sjukdom som uppkommit i samband med hälso- och sjukvård och som är bestående och inte ringa eller har lett till att patienten fått ett väsentligt ökat vårdbehov eller avlidit.
  • tvångsvård enligt lagen om psykiatrisk tvångsvård eller lagen om rättspsykiatrisk vård eller isolering enligt smittskyddslagen, och
  • händelser i samband med hälso- och sjukvård som allvarligt och på ett negativt sätt påverkat eller hotat patientens självbestämmande, integritet eller rättsliga ställning.

IVO får utreda klagomål även om nämnda förutsättningarna inte är uppfyllda om de upplever att det behövs (7 kap. 11 § patientsäkerhetslagen).

Möjlighet att överklaga beslut från IVO

Generellt gäller att man har rätt att överklaga myndighetsbeslut om man är missnöjd med beslutet. Förutsättningarna för att kunna överklaga ett myndighetsbeslut är att det ska angå personen ifråga och att beslutet har gått emot denne. Enligt patientsäkerhetslagen innebär däremot inte ett klagomålsförfarande myndighetsutövning mot någon enskild och beslutet är därför inte överklagbart till allmän förvaltningsdomstol (vilka beslut som kan överklagas framgår av 10 kap. 13 § patientsäkerhetslagen).

Andra möjligheter

Den som har fått en personskada på grund av felbehandling kan ha rätt till patientskadeersättning. Har man fått en sådan skada eller har andra besvär med den vård man har getts kan man vända sig till patientnämnden som är en fristående instans som finns i varje landsting. Nämnden kan bidra till att främja kommunikation mellan den enskilde och vårdgivaren, och ge information hur den enskilde kan tillvarata sina intressen på bästa sätt.

Er situation

Som ovan nämnt går det i de flesta fall inte att överklaga ett beslut från IVO till allmän förvaltningsdomstol, då ett klagomålsförfarande inte är att anse som myndighetsutövning. Då jag inte vet närmare vad vårdgivarna har gjort för fel i ditt ärende eller huruvida du redan har framfört dina klagomål till vårdgivarna har jag svårt att ge tydligt svar på vilka åtgärder du kan vidta. Min rekommendation är att du kontaktar patientnämnden för ytterligare vägledning samt råd för hur du ska kunna tillvarata dina intressen.

Hoppas du känner att du fick svar på din fråga. Har du ytterligare funderingar är du välkommen att höra av dig igen till oss på Fråga Juristen. 

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.