Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Vilka handlingar är allmänna i en domstol?

Hej! Jag ska vittna på en rättegång, och eftersom jag ska vittna får jag inte se något av det som sägs innan dess. Finns det något sätt att få den infon i efterhand? Är det någon som antecknar? Spelas det in eller liknande? Eller är det bara själva domen man kan få sedan?

Rådgivarens svar

2020-04-26

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Allmänt

Reglerna i tryckfrihetsförordningen (TF) och offentlighets- och sekretesslagen (OSL) blir tillämpliga vid utlämnande av en allmän handling. I Sverige gäller offentlighetsprincipen som utgångspunkt och innebär att var och en har rätt att ta del av allmänna handlingar, 2 kap. 1 § TF. Offentlighetsprincipen begränsas dock av reglerna i OSL, 2 kap. 2 § TF. Trots att en handling är allmän, kan det finnas regler i OSL som gör att den enskilde inte kan få ut handlingen. Vad som menas med allmänna handlingar regleras i 2 kap. 4 § TF. En handling är allmän, om den förvaras hos en myndighet och enligt 2 kap. 9 § eller 2 kap. 10 § är att anse som inkommen till eller upprättad hos en myndighet.

Rättegångsprotokoll

Vid ett sammanträde görs anteckningar i ett protokoll, 6 kap. 3 § rättegångsbalken (RB). Ett rättegångsprotokoll anses upprättat och därmed en allmän handling när det har justerats av domstolen eller färdigställts på annat sätt, 2 kap. 10 § 2 st. p. 3 TF. Som utgångspunkt är rättegångsprotokoll allmänna handlingar. Beroende på vilka uppgifter som förekommit under förhandlingen kan delar av eller hela rättegångsprotokollet vara sekretessbelagt enligt OSL. Är delar av rättegångsprotokollet sekretessbelagt kan du få ut en maskad handling d.v.s. en handling där de sekretessbelagda uppgifterna är övertäckta. Är hela rättegångsprotokollet sekretessbelagt, kan inte rättegångsprotokollet lämnas ut.

Bild-och ljudupptagning

Som huvudregel ska tingsrätten dokumentera förhör som hålls i bevissyfte genom att ta upp förhöret till ljud och bild. Detta sker genom att protokollföraren tar fram en fil i datorn och inleder inspelningen. För att dokumentationen inte ska ske på detta sätt krävs att det finns särskilda skäl, 6 kap. 6 § RB. Sekretess gäller för bilduppgiften i bild- och ljudupptagningen, 43 kap. 4 § OSL. Sekretess kan också gälla för ljudupptagningen beroende på vilka uppgifter som har lämnats under rättegången.

Möjligheten att få ut en bild-och ljudupptagning kan alltså begränsas. Om en person vänder sig till domstolen och begär ut en ljud-och bildupptagning och får ett nekande besked, kan detta besked endast överklagas i samband med överklagande av dom eller beslut (NJA 2008 s. 634).

Utlämnande av allmänna handlingar

Utlämnande av allmänna handlingar kan ske på två sätt under förutsättning att det inte råder sekretess för uppgifterna i handlingen. Det första sättet innebär att personen får läsa eller lyssna på handlingen på plats i domstolen, 2 kap. 15 § TF. Det andra sättet är att personen får begära ut kopior av handlingen mot en fastställd avgift, 2 kap. 16 § TF.

Sammanfattning och råd

Rättegångsprotokoll och ljudupptagningar kan lämnas ut om det inte finns några sekretessbelagda uppgifter i handlingarna. Domar är också som utgångspunkt allmänna handlingar såvida de inte är skyddade av sekretess.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Om du har ytterligare funderingar, så är du välkommen att återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga eller kontakta någon av våra jurister på Familjens Jurist.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.