Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Vilka möjligheter har jag att stämma min före detta sambo för förtal?

Hej! Jag undrar hur jag gör och hur stora är mina chanser att stämma min f.d. sambo för förtal. Min f.d. sambo har till vår son och nästan alla mina vänner sagt exempelvis att jag slagit dem trots att tingsrätten friat mig från sådana anklagelser. Detta har pågått i många år och många i min närhet har på grund av anklagelserna vänt mig ryggen. Hur stora är mina chanser vid en process?

Rådgivarens svar

2022-11-16

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Din fråga handlar om uttalanden från din f.d. sambo. Uttalanden kan i vissa fall utgöra förtal vilket är ett brott. Jag kommer av denna anledning redogöra för regler i brottsbalken (BrB) för att sedan sammanfatta vad som gäller i din situation.

Allmänt om förtalsbestämmelsen

Brottet förtal regleras i 5 kap. 1 § BrB. Det innebär att en person som utpekar någon som brottslig eller klandervärd i sitt levnadssätt, eller annars lämnar uppgift om annan som är ägnad att utsätta denna för andras missaktning kan dömas för förtal. Brottet kan begås genom exempelvis uttalanden.

Det finns dock vissa undantag från när bestämmelsen är tillämplig. Exempel på detta är om anklagandet varit försvarligt med hänsyn till omständigheterna, och personen visar att uppgiften var sann eller hade skälig grund för den. I dessa fall utgör inte uttalanden i fråga ett brott. Här läggs vikt vid syftet med uttalandet och hänsyn tas till när, hur och till vem de nedsättande uppgifterna lämnats. Att notera är att sanningshalten inte har någon betydelse om det fanns skälig grund för uttalandet.

Åtal

Förtal hamnar enligt huvudregeln under enskilt åtal (5 kap. 5 § BrB). Detta innebär att målsägande själv är den som väcker åtal (47 kap. 1 § RB). Undantag från när enskilt åtal väcks är ifall det finns särskilda skäl, i dessa fall väcker åklagare allmänt åtal (5 kap. 5 § BrB). För att åklagare ska väcka allmänt åtal krävs att två förutsättningar är uppfyllda. Dels av brottet riktat sig mot någon som är under 18 år eller att brottsoffret gjort en brottsanmälan, dels att åtal ska vara påkallat från allmän synpunkt. 

Din situation

Din före detta sambo har bland annat påstått att du slagit henne och din son. Eftersom ett sådant handlande skulle utgöra ett brott har personen utpekat dig som brottslig. Ryktesspridning, i synnerhet till människor i din närhet kan innebära att före detta sambon försöker utsätta dig för andras missaktning. Det är dessutom hur uttalandet subjektivt kan uppfattas som är avgörande för huruvida ett brott föreligger. Av din fråga att tyda verkar det alltså vara uttalanden som typiskt sätt kan träffas av brottet förtal.

Misstänker du att ett brott har begåtts kan du polisanmäla brottet. Är du under 18 eller har polisanmält brottet och åtal är påkallat från allmän synpunkt kommer åklagaren att väcka åtal. Om så inte är fallet krävs att du väcker enskilt åtal. Detta gör du genom att skicka in en stämningsansökan till tingsrätten (47 kap. 1 § RB) där du beskriver gärningen och meddelar vem som är målsägande och vem du anser har begått brottet.

Att observera är att det är den som väcker åtal som har bevisbördan vid ett eventuellt förtalsbrott. Detta innebär att du måste bevisa att åtalad har begått brottet. Förlorar du målet finns risk att du får betala båda parternas rättegångskostnader. Vid ett enskilt åtal står nämligen inte staten för rättegångskostnader som när åklagaren väcker åtal.

Sammanfattning

Jag rekommenderar sammanfattningsvis en polisanmälan ifall du anser att ett förtalsbrott har begåtts. Detta (eller att du är under 18 år) är en förutsättning för att möjligheten att åklagaren ska väcka ett allmänt åtal överhuvudtaget ska finnas. Det är dock ovanligt att förutsättningarna för ett allmänt åtal är uppfyllda. Om inte krävs att du väcker enskilt åtal. Det kan bli en kostsam process och kräver noga övervägande.

Tyvärr kan jag inte göra en mer precis bedömning eftersom jag saknar mer exakta omständigheter. Önskar du ytterligare vägledning och ett mer konkret svar på din fråga är du välkommen att boka tid med en av våra jurister på Familjens jurist som kan ta hänsyn till samtliga omständigheter.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.