Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Vilka rättigheter har vi när varvet orsakat skada på vår båt?

Vi har en motorbåt på ett båtvarv här i närheten, vi skulle i vanlig ordning måla botten och göra den redo för sjösättning. När vi ska börja ser vi att ställningen som båten står på går rakt in i skrovet, alltså har varvet tagit upp båten på land och placerat den på vår ställning och då har de gjort ett hål i båten. Det är ett stort hål, så skulle båten sjösättas nu sjunker den. Båten är försäkrad, vad har vi för rättigheter i detta? Kan man få ersättning av varvet? Dels för skada, samt fördröjning - att båten måste lagas innan den sjösätts.

Rådgivarens svar

2020-07-11

Hej och tack för att du ställer din fråga till oss på Fråga Juristen!

Nedan kommer jag redogöra för olika möjligheter att få ersättning för skadan på båten och fördröjningen. Regler av intresse finns i skadeståndslagen.

Ersättning ur den egna båtförsäkringen

Förhoppningsvis kan ni få ersättning för skadan ur er båtförsäkring. Försäkringsvillkoren ser relativt lika ut mellan olika försäkringar, men visst kan det skilja sig åt på vissa punkter. Skador vid torrsättning ersätts som huvudregel förutsatt att skadan uppkommit genom en plötslig, oförutsedd och utifrån kommande händelse. Det krävs också att de så kallade aktsamhetskraven varit uppfyllda, t.ex. att båten varit ordentligt fastspänd vid torrsättningen. Avseende fördröjningen, d.v.s. att ni måste vänta innan ni kan använda båten, är min uppfattning att de flesta båtförsäkringar inte betalar ersättning för det.

Det vanligaste är att försäkringsbolaget betalar reparationen av båten, men när skadorna är mycket omfattande kan inlösen bli aktuellt. Inlösen innebär att försäkringsbolaget tar båten och ger er pengar. Med största sannolikhet måste ni betala en viss summa som självrisk. Om försäkringsbolaget inte anser att ni har rätt till ersättning kan ni begära att en omprövning ska göras, d.v.s. att en annan handläggare ska titta på ert ärende.  

Möjligheterna att få ersättning från varvet

Om det finns ett avtal mellan er och varvet, så bör ni börja med att läsa igenom det för att se om denna situation regleras av avtalet mellan er.

Om ni inte får tillräcklig ersättning ur er båtförsäkring, kan ni rikta skadeståndskrav mot varvet. Ni bör i så fall kontakta varvet och meddela att ni kräver ersättning för skadan. Troligtvis har varvet en ansvarsförsäkring som är till för att täcka skador som uppkommer i deras verksamhet. Varvet får då kontakta sitt försäkringsbolag. Möjligen kan ni komma överens om vilken ersättning som ska utges och i annat fall får ni ta det till domstol.

Genom att skicka in en ansökan om stämning till tingsrätten kan ni kräva varvet på skadestånd. En rättegång kan bli dyr och det är därför klokt att först fråga sig själv (eller ännu bättre, en jurist) om tillräckliga bevis finns. Skadestånd regleras i skadeståndslagen. För att skadeståndsansvar ska aktualiseras krävs att varvet har agerat uppsåtligt eller oaktsamt, se 2 kap. 1 § skadeståndslagen. Det är troligt att varvet i ert fall har agerat oaktsamt vid torrsättningen. Varvet kan även bli skadeståndsskyldigt om det är en anställd som agerat oaktsamt, se 3 kap. 1 § skadeståndslagen.

Enligt 5 kap. 7 § skadeståndslagen kan skadestånd krävas för sakens (i ert fall båtens) värde eller reparationskostnad och värdeminskning. Vidare framgår att skadestånd kan krävas för "annan kostnad till följd av skadan". Möjligen kan ni argumentera för att ni p.g.a. skadan på båten gått miste om semesterdagar som skulle ägnats åt återhämtning och nöje. I ett rättsfall, NJA 1992 s. 213, tillerkände högsta domstolen en familj ersättning för tre förlorade semesterdagar då deras bil och husvagn skadats.  

Sammanfattning

Först och främst bör ni ansöka om ersättning ur er båtförsäkring. Därefter bör ni kontakta varvet och meddela att att ni anser att de är skyldiga att ersätta skadorna på båten. I sista hand kan ni ansöka om stämning i tingsrätt – följ denna länk för att se hur ni går tillväga.

Rekommendation

Om ni vill ta ärendet till domstol så råder jag er starkt att ta hjälp av en jurist. En jurist kan bedöma den ekonomiska risken och hur goda chanser till framgång ni skulle ha i en rättegång.

Via denna länk kan ni boka ett första möte med en av våra erfarna jurister på Familjens Jurist, ni väljer själva om ni föredrar ett personligt möte eller telefonmöte. Vi har kontor över hela landet.

Jag hoppas att ni känner att ni fick svar på era frågor! Har ni andra funderingar så är ni varmt välkoma att återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.