Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Vilken lön har jag rätt till?

Hej!
Jag undrar om det är rätt att man bara får en grundlön då man har 30 års yrkesvana från sitt yrke. Samt har LAS timmar. Jag har branschvanetillägg men det räknas väl inte i min grundlön. Jag har ingångslön som den 20 åring. Jag är 52 år. Jag har kollektivavtal.
Tacksam för svar
Ps Jag har pratat med mitt fackförbund och de kan inget göra.

Rådgivarens svar

2018-04-07

Hej! Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Inledningsvis kommer jag gå igenom den rättsliga regleringen som bestämmer vilken lön som gäller i ett anställningsavtal till och därefter kommer jag gå igenom vad som gäller i just ditt fall. De lagar som tillämpas är lagen om anställningsskydd (LAS) och lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL).

Rättslig bakgrund

I Sverige finns det inga lagar som reglerar vilken lön som ska gälla. Den som ingår en anställning måste komma överens med arbetsgivaren om vilken lön som ska gälla. Lönen ska sedan framgå i anställningavtalet. Enligt 6c§ LAS är det arbetsgivarens skyldighet att senast en månad efter att anställningen ingåtts skriftligen informera arbetstagaren om alla viktiga anställningsvillkor. Det ska bl.a. framgå: begynnelselön, löneförmåner och hur ofta lönen betalas ut. Den som har ett kollektivavtal behöver inte alltid förhandla fram sin lön utan då tillämpas de löneregler som framgår i kollektivavtalet.

När det föreligger en konflikt mellan arbetstagaren och arbetsgivaren om hur en villkor i ett kollektivavtalet ska tolkas uppstår frågan om vilken tolkningsregel som ska användas. I arbetsdomstolens praxis framgår det att det som först och främst ska ligga till grund för tolkningen av ett avtalsvillkor är partsavsikten. Detta gäller även om partsavsikten står i rak motsättning till ordalydelsen. Den som påstår att partsavsikten avviker från ordalydelsen har emellertid bevisbördan för detta. Hur ska man då få reda på vilken den gemensamma partsavsikten är? I svensk rätt föreligger principen om fri bevisföring vilket innebär att alla typer av bevis kan läggas fram i domstol. I praxis från arbetsdomstolen framgår att ett sätt att ta få fram den gemensamma partsavsikten är att åberopa vittnesförhör med de personerna som deltagit i förhandlingarna vid framtagandet av kollektivavtalet (se ex. AD 2008:28). De personer som har bäst kunskap om hur ett avtalsvillkor i ett kollektivavtal ska tolkas är oftast de representanter från arbetstagarnas fackförbund och arbetsgivarens arbetsgivarorganisation som deltog vid förhandlingarna när kollektivavtalet ingicks.    

Vad gäller i ditt fall?

Det finns ingen lag i Sverige som anger att du har rätt till högre lön när du har lång arbetslivserfarenhet. Att du har 30 års arbetslivserfarenhet är alltså ingenting som per automatik ger dig bättre lön än en person som har endast ett års erfarenhet. Eftersom att du anger att du arbetar på en arbetsplats som har kollektivavtal är det villkoren i detta som i första hand bestämmer vilken lön du ska ha. Om du har rätt till högre lön på grund av dina tidigare erfarenheter, samt hur branschvanetillägget ska beräknas, ska framgå i kollektivavtalet. Om du och arbetsgivaren inte kommer överens om hur villkoren i kollektivavtalet ska tolkas så tycker jag att ni ska vända er till de parter som ingick kollektivavtalet, dvs facket och arbetsgivarorganisationen.

Du har gjort helt rätt som har vänt dig till facket. Det är ditt fackförbund som har störst kunskap om hur ditt kollektivavtal ska tolkas. Facket var med och förhandlade fram kollektivavtalet och kan därför få fram vad det finns för partsavsikten bakom ett enskilt villkor. Om den representant du vänder dig till på fackförbundet är osäker på hur ett avtalsvillkor ska tolkas bör denne vända sig till de enskilda personer som var med och förhandlade fram kollektivavtalet och fråga dem hur avtalet ska tolkas.

Du skriver i frågan att facket inte kan göra något. Jag skulle vilja påstå att facket har goda möjligheter att sätta press på arbetsgivaren om arbetsgivaren väljer att inte följa kollektivavtalet. För det första har facket möjlighet att begära förhandling med arbetsgivaren om ni inte lyckas lösa era olika synsätt på hur kollektivavtalet ska tolkas (10§ MBL). För det andra kan facket hjälpa dig att kräva skadestånd från arbetsgivaren för utebliven lön under den tiden arbetsgivaren har tillämpat kollektivavtalet på ett felaktigt sätt (54§ MBL).

Det är fackets uppgift att hjälpa dig om din arbetsgivare bryter mot kollektivavtalet  Anledningen till att du och många andra fackligt anslutna betalar en avgift varje månad är för att facket ska finnas där och hjälpa till när det uppstår ett problem på arbetsplatsen. Om facket trots allt inte hjälper dig rekommenderar jag dig att ta kontakt med en jurist som arbetar inriktar sig på arbetsrätt.   

Om du vill komma i kontakt med en jurist som specialiserar sig på arbetsrätt kan du följa länken, här.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.