Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Vilken typ av sexualbrott har jag blivit utsatt för?

Hej! Jag undrar hur man vet vilket sorts sexualbrott man blivit utsatt för? När jag var 18 år och gick sista året på gymnasiet så blev jag vän med min lärare (han skulle även sätta min betyg i 3 ämnen). Vi var många som var vänner med honom så reagerade inte förräns han höll fast mig och kysste mig. Detta upprepades fler gånger nästan varje vecka under ca 5 månader. Efter påtryckning från kurator så fick rektorn reda på det och läraren fick gå. Detta var hösten 2008, hur vet jag vilken brottsrubriceringen och hur långt preskribtionstiden är? Och kan jag anmäla även om brottet är preskriberat? 

Rådgivarens svar

2017-10-24

Hej!

Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen. Din fråga gäller vilken typ av brott du har blivit utsatt för och om du, trots att det gått en tid, kan anmäla. Reglerna i brottsbalken blir tillämpliga och nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare.

Vilken typ av brott
Du skriver att din lärare har hållit fast dig och kysst dig och att detta har upprepats under en period om fem månader. De brott som skulle kunna bli aktuella är sexuellt tvång, sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning och sexuellt ofredande.

Sexuellt tvång, 6 kap 2 § brottsbalken
Enligt denna bestämmelse gör en person sig skyldig till sexuellt tvång om hen genom misshandel, våld eller annan brottslig gärning tvingar någon att tåla en sexuell handling. Straffet som kan följa på detta brott är högst två års fängelse. En sexuell handling är en någorlunda varaktig fysisk beröring av den andres kropp eller kön. Även handlingar som inte är fysiska kan utgöra en sexuell handling, en sådan handling ska dock ha en sexuell prägel och vara ägnad att kränka personens sexuella integritet.

Sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning, 6 kap 3 § brottsbalken
Den som förmår en person att tåla en sexuell handling genom att missbruka att personen befinner sig i en beroendeställning gör sig skyldig till sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning och kan dömas till fängelse i högst två år. En beroendeställning kan ha sin grund i ekonomiska förhållanden, anställningsförhållanden eller lydnadsförhållanden.

Sexuellt ofredande, 6 kap 10 § 2 st brottsbalken
Den som blottar sig för någon eller genom ord eller handlande ofredar en person på ett sätt som syftar till att kränka personens integritet kan dömas för sexuellt ofredande till fängelse i högst två år. Med handlande kan menas beröringar eller yttranden med sexuell inriktning.

Vad gäller i ditt fall?
Till att börja med är det aldrig okej att någon tvingar dig att göra eller tåla något som du inte vill. Om du har blivit utsatt för brott och vilket brott det i sådana fall rör sig om är svårt för mig att bedöma utifrån de få uppgifterna om händelsen och omständigheterna runt om kring. Enligt min bedömning verkar det som att sexuellt ofredande är det brott som passar ”bäst” in på din situation.  

Preskriptionstid
De flesta brott preskriberas efter en viss tid vilket innebär att gärningsmannen inte längre kan bli dömd till påföljd för brottet. Olika brott har olika preskriptionstider beroende på hur straffskalan för brottet ser ut. Ovannämnda brott har alla en straffskala på fängelse i högst två år. Ett sådant brott preskriberas efter fem år, se 35 kap 1 § 2 punkten brottsbalken. Eftersom det du utsattes för hände 2008 är det tyvärr försent att döma till påföljd. Du kan fortfarande anmäla det till polisen och åklagare kan väcka åtal för att fastställa brottsrubricering, någon påföljd för läraren blir dock inte aktuell. Att anmäla brottet kan även vara bra för att uppmärksamma att handlingar som din lärare utsatte dig för inte är okej.

Även om jag inte kan ge dig ett klart svar på din fråga hoppas jag att du fick insikt i de olika brotten som kan bli aktuella.

Med vänlig hälsning,
Sofia Berg  

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.