Hoppa till innehållet
Övrigt/annat

Vilket straff kan man få för grovt narkotikabrott?

En bekant till mig är misstänkt för grovt narkotikabrott sedan 2020 och var häktad en månad efter att han haft span på sig. Han blev sedan släppt och väntar nu rättegång alltså ungefär 2 år senare då åtal har väckts. Hur stor är sannolikheten att han blir dömd och vad skulle fängelse straffet kunna ligga på? Hur ofta händer det att man blir frigiven i sådana ärenden?

Rådgivarens svar

2022-02-28

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Jag kommer övergripande gå igenom frågor om påföljd och straffskalor. Tyvärr kommer jag inte kunna ge något utförligt svar med tanke på att det behövs mycket mer information för att kunna göra en bedömning.

Grovt narkotikabrott

Straffskalan för grovt narkotikabrott ligger på lägst två år i fängelse till högst sju år i fängelse, 3 § narkotikastrafflagen

Åtalspreskription

I din fråga nämner du att åtal väcktes och att personen satt häktad. Det innebär att det inte är fråga om s.k. åtalspreskription som regleras i 35 kap. 1 § BrB. Sådan preskription innebär annars att åtalet ska ogillas om den misstänkte inte åtalats eller häktats inom en viss tid.

Fria eller fälla?

Det är omöjligt för mig att säga någon sannolikhet för att personen i fråga kommer gå fri. Generellt sett i brottmål har åklagaren att visa att det står bortom rimligt tvivel att den tilltalade har begått brott. Det innebär att åklagaren måste föra in tillräckligt mycket bevisning i målet att beviskravet nås.

Påföljdsbestämning

Påföljdsbestämningen, alltså vilket straff man kommer få, är också omöjlig att ge ett rakt svar på. Det beror på de enskilda omständigheterna i det aktuella fallet. Vad som kan sägas är att domstolen kommer göra en bedömning av det samlade straffvärdet.

Vad som kan spela in är exempelvis hur mycket narkotika det varit fråga om, vilken typ av narkotika, om försäljning har marknadsförts på något sett, om det varit del av en organiserad verksamhet etc.

Enligt 29 kap. 1 § BrB skall straff bestämmas inom ramen för den för brottet eller brottsligheten tillämpliga straffskalan. Detta innebär att straffvärdet i det enskilda fallet skall bedömas med beaktande av den allmänna bedömning av brottets straffvärde som lagstiftaren gett uttryck för genom den straffskala som föreskrivits för brottet. Vidare ska enligt 29 kap. 2-3 § BrB förmildrande och försvårande omständigheter beaktas. En försvårande omständighet kan exempelvis vara om brottet har skett i ett led av organiserad brottslighet. En förmildrande omständighet kan vara om brottet har begåtts när gärningspersonen led av en allvarlig psykisk störning.

Om det inte är första gången personen har begått brott så finns det en risk att straffet skärps ytterligare på grund av återfall i brott. Dessa frågor regleras i 29 kap. 4 § BrB.

Slutligen kan sägas att domstolarna hellre ska fria än fälla och dessutom ska de dela ut det lägsta straffet som är möjligt med hänsyn till vad som framkommit i målet.

Hoppas du fick någon vägledning i din fråga.

Du är varmt välkommen att ställa en till fråga här på Fråga Juristen!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.