Hoppa till innehållet
Trygga min framtid

Äktenskapsförord och bodelning under pågående äktenskap

Hej,

Min make och jag hade var sin fastighet när vi gifte oss för 8 år sedan. Vi har gjort en bodelning under bestående äktenskap samt upprättat ett äktenskapsförord för 5 år sedan. Dessa är båda registrerade och anmälda hos Skatteverket.

Till bodelningsdokumentet har vi även ett detaljerat bodelningsavtal registrerat hos Skatteverket, där det tydligt framkommer att "Maka XX tillskiftas hela fastigheten XY och att makaXX övertar ensam betalningsansvaret för hela fastigheten XY intecknad skuld". Det står också att "make YY tillskiftas hela fastigheten ZZ. MakeYY övertar ensam betalningsansvar för i fastigheten ZZ intecknad skuld. Vardera part tillskiftas i övrigt sina egna tillgångar. Lösöret har sämjedelats."

I äktenskapsförordet står även att
"all egendom som vardera av oss medfört i boet, under äktenskapet förvärvat eller hädanefter förvärvar, liksom all avkastning av sådan egendom, skall vara den makens enskilda egendom, vari den andra maken således ej äger giftorätt"

Vad händer vid en äktenskapsskillnad? Gäller dessa båda registrerade dokument eller måste vi göra en ny bodelning?
Med vänlig hälsning
 

Rådgivarens svar

2018-07-26

Hej, tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse över vad som gäller. Aktuella bestämmelser finns i äktenskapsbalken, ÄktB.

Äktenskapsförord

Genom ett äktenskapsförord kan makarna bestämma att viss egendom ska vara enskild, se 7 kap. 3 § ÄktB. Det innebär att egendomen i fråga inte är en del av giftorättsgodset och därför inte heller ska ingå i en eventuell bodelning. Makarna kan även välja att upprätta ett nytt äktenskapsförord där de bestämmer att egendomen ska bli giftorättsgods igen. Ett äktenskapsförord är giltigt och ska följas vid äktenskapsskillnad om de uppfyller kraven i 7 kap. 3 § ÄktB. Äktenskapsförord upprättas skriftligen och undertecknas av båda makarna. Det ska sedan registreras hos Skatteverket. Om äktenskapsförordet har upprättats före äktenskapets ingående gäller detta från och med ingåendet av äktenskapet. Om det upprättas under pågående äktenskap så gäller det från och med den dag som det ges in till Skatteverket. Mot bakgrund av informationen i din fråga drar jag slutsatsen att äktenskapsförordet uppfyller samtliga krav och därför är giltigt.

Bodelning under pågående äktenskap

Om båda makarna är överens är det möjligt att göra en bodelning under pågående äktenskap, utan att talan om äktenskapsskillnad har väckts, se 9 kap. 1 § st. 2 ÄktB. Anmälan om bodelning under pågående äktenskap skickas till tingsrätten och ska registreras hos Skatteverket. Bodelning under äktenskapet ska göras utifrån egendomsförhållandena den dag då anmälan om bodelning gjordes, se 9 kap. 2 § st. 2 ÄktB. Det spelar ingen roll om egendomsförhållandena senare ändras.

Effekterna av ett bodelningsavtal

Syftet med en bodelning under pågående äktenskap är att klara upp vem som äger vad vilket innebär att en sådan bodelning inte är ett förfarande som gör att egendomen blir enskild, den förblir giftorättsgods och kommer fortfarande att ingå i en senare bodelning. Effekten av bodelningsavtalet är att varje make i första hand får välja sin egendom till sin lott. Det blir som en slags förtur. Värdet på tillgångarna kan fortfarande ändras efter ett bodelningsavtal och den ene maken kan bli tvungen att kompensera den andre om värdet skulle bli ojämnt. Detta beror på att det är värdet på egendomen som ska delas lika vid äktenskapsskillnad.

Sammanfattning och råd

Sammanfattningsvis kan sägas att vid en eventuell äktenskapsskillnad kommer en bodelning att ske och ni har då två handlingar som kommer att påverka bodelningen. Äktenskapsförordet reglerar vad som är enskild egendom och vad som är giftorättsgods. Det som enligt äktenskapsförordet är enskild egendom kommer inte att ingå i bodelningen. Genom bodelningsavtalet har ni redan klarat upp vem om äger vad av giftorättsgodset. Det är inte en garanti på att ni helt säkert kommer att få den egendom som enligt bodelningsavtalet är er men vid bodelningen får ni en förtur att välja er egendom.

Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga! Om du har fler funderingar så är du varmt välkommen att återkomma till oss. Skulle ni behöva hjälp med en eventuell bodelning så kan ni även boka tid med en av våra erfarna jurister här.

Med vänlig hälsning,

Kristine Hökerberg

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.