Dödsbo där makan är ensam arvtagare.
Barnen har en framtidsfullmakt eftersom makan finns på äldreboende och givit fullmakt till dottern att sköta allt för hennes räkning.
Nu skall ett kvarvarande konto som står på maken/dödsboet avslutas hos Handelsbanken och en del skulder betalas.
Banken vägrar att acceptera framtidsfullmakten och kräver särskild dödsbofullmakt.??
Varför?? Gäller ej Framtidsfullmakten?
Vem skall då underteckna denna?
Makan har 4 barn i det äktenskapet.
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen! Nedan redogör jag för vad som gäller.
Giltigheten av framtidsfullmakter
För framtidsfullmakter gäller lagen om framtidsfullmakter (LFF). En framtidsfullmakt är en fullmakt som fullmaktsgivaren ger åt en fysisk person att företräda fullmaktsgivaren för det fall han eller hon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller något liknande förhållande varaktigt och i huvudsak inte längre har förmåga att ha hand om de angelägenheter som fullmakten avser (LFF 1 §). Framtidsfullmakten får omfatta ekonomiska och personliga angelägenheter (LFF 2 §). Ekonomiska angelägenheter omfattar bl.a. försäljning av egendom och möjlighet att avsluta bankkonton. Framtidsfullmakten ska vara utfärdad av någon över 18 år som har förmåga att ta hand om sina angelägenheter (LFF 3 §) samt vara skriftlig och bevittnad av två vittnen (LFF 4 §). Framtidsfullmakten börjar gälla när nyssnämnda krav är uppfyllda och fullmaktsgivarens situation är sådan som anges i 1 § (LFF 9 §).
Såsom du beskrivit situationen, finns det inget som tyder på att framtidsfullmakten inte är giltig. En giltig framtidsfullmakt ska alltså gå att använda i sådana ärenden som du uppgett. Emellertid råder det avtalsfrihet i svensk rätt vilket innebär att avtalsparter kan själva bestämma vilka villkor som gäller för att träffa avtal. En bank kan sålunda ställa villkor om att deras fullmaktsmall ska användas. De behöver alltså inte acceptera framtidsfullmakten, trots att den är giltig.
Ny fullmakt?
Om det är möjligt, kan makan utfärda en ny fullmakt i enlighet med bankens krav. Det är dock inte möjligt att upprätta en ny fullmakt om makan inte är i stånd att göra detta exempelvis p.g.a. demens eller liknande. Enligt lagen om verkan av avtal som slutits under påverkan av psykisk störning är ett avtal som någon ingått under påverkan av en psykisk störning ogiltig. Demens anses utgöra en psykisk störning. Eftersom jag inte vet om makans tillstånd är det svårt för mig att på rak arm ange huruvida hon är i stånd för att utfärda en ny fullmakt. Om hon är det, så är det givetvis inga problem.
Förvaltarskap
Om makan inte är i stånd att utfärda en ny fullmakt, kan förvaltarskap förordnas i enlighet med föräldrabalken (FB). Om någon är ur stånd att vårda sig eller sin egendom, får tingsrätt besluta att anordna förvaltarskap för honom eller henne (FB 11 kap. 7 §). Förvaltaren har inom ramen för sitt uppdrag ensam rådighet över den enskildes egendom och företräder denne i alla angelägenheter som omfattas av uppdraget (FB 11 kap. 9 §). Närstående kan utses till förvaltare om han/hon är lämplig och vill åta sig uppdraget (FB 11 kap. 12 §).
Om makan inte är i stånd att vårda sig eller sin egendom och följaktligen ej kan utfärda fullmakt, är det möjligt att utse en närstående till förvaltare. Förvaltaren kan i egenskap av sitt uppdrag företräda dödsbodelägaren och avsluta kontot.
Sammanfattning
Sammanfattningsvis finns det inget som tyder på att framtidsfullmakten är ogiltig. Det ska alltså gå att avsluta bankkontot med hjälp av denna. Banken kan dock själv ställa som villkor att deras dödsbofullmaktsmall ska användas. I första hand skulle jag råda er att kontakta banken och se om de ändå inte kan acceptera fullmakten. Om de inte vill bör makan i det fallet utnyttja den dödsbofullmakt banken erbjuder. Om makan dock inte kan utfärda en ny är det möjligt att utse närstående som förvaltare och således avsluta kontot å hennes vägnar.
Hoppas du fått svar på din fråga! På domstolarnas hemsida finns mer information om hur man ansöker om förvaltare. Om mer hjälp skulle behövas, är det möjligt att vända sig till Familjens Jurist för allmän rådgivning.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.