Hej! När min mor gick bort fanns ett testamente med följande text skrivet av mor och får, "den av oss som överlever den andre skall erhålla all den först avlidnes kvarlåtenskap med fri förfoganderätt. Den efterlevande skall således ej äga rätt att testamentariskt förfoga över kvarlåtenskapen. Efter bådas bortgång ska kvarlåtenskapen fördelas enligt lag."
Far blir sedan sambo med en ny kvinna, skriver ett nytt testamente, som inleds med " med upphävande av samtliga tidigare förordnande"
Vad gäller angående det första testamentets giltighet i detta fallet, har det ingen giltighet alls mer?
Tacksam för svar
Hej, och tack för att du vänder dig till oss med er fråga! Regler som svarar på din fråga finns i ärvdabalken (ÄB). I mitt svar utgår jag från att dina föräldrar var gifta. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.
Kan ett inbördes testamente återkallas?
Ett inbördes testamente är ett av två personer upprättat testamente varigenom de förordnat (bestämt) till förmån för varandra. Man ger en ömsesidig arvsrätt till varandras egendom. Ett inbördes testamente kan återkallas på samma sätt som ett vanligt testamente enligt 10:5 ÄB. Återkallelse kan ske genom att ett nytt testamente upprättas vari det uttryckligen anges att det upprättas med upphävande av ett tidigare. Återkallelse kan även ske genom åtgärder där man förstör testamenteshandlingen såsom att riva sönder eller bränna upp det. Den omständigheten att endast en av parterna återkallar inbördes testamentet regleras i 10:7 ÄB. Detta får då till följd att man rubbar förutsättningarna för det ömsesidiga testamentet och på så sätt förlorar man sin rätt enligt det testamentet.
Vad gäller om det inte finns ett testamente?
När en gift person avlider ärver den efterlevande maken före gemensamma bröstarvingar enligt 3:1 ÄB. Efterlevande make ärver med fri förfoganderätt vilket innebär att denne kan förfoga över egendomen på alla sätt förutom att genom eget testamente inskränka efterarvingars rätt till arv.
Vad gäller i ditt fall?
I ditt fall har dina föräldrar upprättat ett inbördes testamente då det är fråga om ömsesidig arvsrätt till varandras egendom. I och med att ett inbördes testamente kan återkallas på samma sätt som ett vanligt testamente innebär detta att det kan återkallas genom att ett nytt upprättas. Din pappa kan alltså skriva ett nytt testamente vilket får till följd att det första testamentet blir ogiltigt och att han förlorar sin rätt som han hade enligt första testamentet. Det som dina föräldrar däremot testamenterade om finns redan föreskrivet enligt lag. Utan inbördes testamentet skulle din pappa ändå inneha din mammas kvarlåtenskap med fri förfoganderätt. Din pappa kommer alltså inte kunna testamentera bort den egendom som innehas från din mamma, oavsett om det första testamentet blir ogiltigt.
Hoppas att du fått svar på din fråga! Om ytterligare funderingar uppkommer är du välkommen att återkomma till oss via kommentarsfältet.
Med vänlig hälsning,
Valentina
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.