Hej.
Jag ska gifta mig nästa sommar och min blivande fru bor i min fastighet som jag ägde och byggde före vi blev sambos.
Ursprungsfastigheten som min syster och jag fick i gåva på 90 -talet är idag styckad i tre delar och jag har byggt mitt hus på en av avstyckningarna. I samband med gåvan skrevs ett gåvobrev som innehåller ett stycke om gåvoegendomen och att den ska vara vår enskilda egendom:
§6: Gåvoegendomen ska utgöra gåvotagarna enskilda egendom. Detsamma gäller avkastning av egendomen samt egendom som ska träda i den ursprungliga egendomens ställe. Gåvoegendomen skall ej omfattas av bodelning, övertaganderätt samt rådighetsinskränkningar i samband med bodelning vid upplösande av samboförhållande.
Min fråga är om jag behöver komplettera med ytterligare förord, då jag vill säkra att oavsett vad som händer i framtiden är fastigheten min enskilda egendom utanför ex vis bodelning. Det som hänt är ju att ursprungsfastigheten är delad i tre delar, men min syster och jag äger fortfarande ursprungsfastigheten och varsin ny fastighet.
Tacksam för råd om vad jag behöver göra
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Jag kommer börja med att redogöra allmänt för vad som gäller vid äktenskapsskillnad för att sedan avsluta med en sammanfattning och råd i din situation.
Din fråga rör äktenskap, reglerna kring detta hittar du i äktenskapsbalken (ÄktB).
Bodelning vid äktenskapsskillnad
När ett äktenskap upphör ska makarnas egendom fördelas mellan dem genom bodelning, se 9 kap. 1 § ÄktB. De tillgångar som kommer att ingå i bodelningen är makarnas giftorättsgods, se 10 kap. 1 § ÄktB. All egendom som tillhör en make är giftorättsgods om den inte är att anse som enskild egendom enligt några villkor eller avtal.
Villkor om enskild egendom
Egendom som inte är giftorättsgods kallas alltså för enskild egendom. Egendom kan bli enskild på flera olika sätt. Man kan t.ex. erhålla en gåva eller ett arv där det finns särskilda villkor om att gåvan eller arvet ska vara enskild och därmed inte ingå i framtida bodelning. Man kan även reglera egendomen genom ett s.k. äktenskapsförord. Ett äktenskapsförord är ett avtal mellan makar eller blivande makar som föreskriver att viss egendom ska utgöra enskild egendom.
Sammanfattning och råd
I ditt fall skriver du att du har fått fastigheten i gåva med särskilda villkor om att denna ska vara din enskilda egendom. Detta innebär att den inte ska ingå i en eventuell bodelning. Det jag lägger märke till i din fråga är att villkoret avser ditt samboförhållande (”Gåvoegendomen ska ej omfattas av bodelning, övertaganderätt samt rådighetsinskränkningar i samband med bodelning vid upplösande av samboförhållande.”). Av den anledningen skulle jag råda dig till att för säkerhetsskull upprätta ett äktenskapsförord. Äktenskapsförordet medför samma verkan som villkoren i gåvobrevet (att egendomen kommer förbli enskild). Det kommer även innebära att fastigheten förblir enskild även vid eventuellt upplösande av det framtida äktenskapet. Detta är alltså för att vara på säkra sidan, genom upprättandet av ett äktenskapsförord minskar risken för otydligheter och det kommer inte finnas några tvivel kring att fastigheten är din enskilda.
Om du vill ha hjälp att upprätta ett äktenskapsförord kan du boka en tid med någon av våra duktiga jurister så hjälper de dig, det kan du göra här. Om du hellre önskar, kan du även beställa ett färdigt paket där ett avtal om äktenskapsförord ingår, du får då två juridiska avtal och rådgivning i 30 min för ett fast pris via vår hemsida, du kan läsa mer om det och beställa det här.
Jag hoppas att du fått svar på din fråga, om inte är du alltid välkommen att återkomma med ytterligare funderingar. All lycka till!
Vänligen,
Emma Andersson
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.