Hoppa till innehållet
Trygga min framtid

Ekonomisk rättvisa mellan syskon - vad gäller?

För 5 år sedan köpte mina föräldrar en segelbåt tillsammans med min bror. Inför köpet ringde min bror mig och vi pratade max 5 minuter om jag var ok med detta. Under samtalet diskuterades inga villkor för båten eller något om båtekonomi. Senare lärde jag mig att båten kostade 800 000 kr. Båtplatsen kostar runt 40,000 kr/år och allmänt underhåll 20-30.000 kr/år och de delar lika på alla utgifter. Mina föräldrar är över 75 år och seglar 2-3 veckor/sommar- resten av tiden seglar min bror från maj-oktober. En gång per år har jag/min familj följt med någon dag. Både jag, min man och ett av tre barn är aktiva i en sjöscoutkår så vi är intresserade av båtliv. Mina föräldrar förklarar att de själva inte frågade mig inför köp p.g.a. ”jag inte visade intresse”. Jag fick inte tid att fundera och jag tycker inte affären är rättvis.
För två år sedan började jag ställa frågor runt båten - främst om jag/min familj fick låna den och villkor runt ev. lånande, hur de räknade på värdet av båten om ena parter ville avsluta avtalet, och hur jag kompenserades eftersom jag tycker de subventionerar min brors semester. Jag möttes av ifrågasättandet och icke-svar. Efter några månader hade de skrivit ett avtal om sitt samägande (det hade alltså inte funnits något avtal alls innan). Avtalet adresserade inga av mina frågor utan bara att de samäger båten. Jag har försökt lägga ner frågorna men får ingen sinnesro och frågar ibland men möts av samma oförståelse. Jag har inget emot att de har en båt ihop, men jag känner mig orättvist behandlad. Båten är värd 800 000 kr och kostar minst 5000 kr/mån i utgifter utöver lån. Min bror nyttjar båten 3-4 ggr mer ändå betalar de lika. Jag skulle känna mig nöjd om jag också fick 2-3000 kr skattefritt varje månad från mina föräldrar eller om min bror betalade 90% av alla kostnader. Jag har föreslagit detta till mina föräldrar som direkt avfärdat detta. Är detta rättvist mellan syskon? Vad tycker ni jag ska göra?

Rådgivarens svar

2020-07-31

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Nedan följer en redogörelse för vad som gäller och råd anpassade till din situation. Regler som är relevanta för din fråga finns dels i samäganderättslagen, dels i ärvdabalken (ÄB).

Gemensamt ägande

När flera personer äger något gemensamt regleras detta av samäganderättslagen. Om det finns ett samäganderättsavtal så är detta överordnat bestämmelserna i samäganderättslagen – avtalsfrihet råder alltså på området. Det är mot bakgrund av detta upp till delägarna att bestämma villkoren för samägandet, t.ex. om den samägda egendomen får lånas ut. Det finns inget krav på att alla frågor ska regleras i samäganderättsavtalet, utan det viktiga är att delägarna kan komma överens i frågor som rör egendomen. Det är först när oenighet uppstår som samäganderättsavtalet fyller sin yttersta funktion.

Ekonomisk rättvisa mellan syskon?
Föräldrar är skyldiga att försörja sina barn till dess barnen är myndiga och har gått ut skolan, men efter det föreligger ingen sådan skyldighet. Lite förenklat så kan en säga att laglotten är den enda ekonomiska rättigheten som barn har gentemot sina föräldrar.

Laglotten – barns rätt att ärva sina föräldrar

Barn har enligt lag en rätt att ärva sina föräldrar, vilket framgår enligt reglerna om laglott i 7 kap. 1 § ÄB. Laglotten är ett minsta belopp som barn alltid har rätt att ärva. Laglottens storlek är beroende av hur mycket tillgångar den bortgångne lämnat efter sig och hur många som ska ärva, men den är alltid hälften av arvslotten, som är det som tillkommer en arvinge om inget testamente finns.

Gåvor till barn under förälderns livstid

Lagen utgår från att gåvor från en förälder till dennes barn utgör förskott på arv, om inte något annat framgår av ett gåvobrev. Detta gör att värdet av gåvor som en förälder ger till sina barn i livstiden ska räknas av från gåvotagarens lott när arvet efter föräldern ska delas upp. Tanken är att det ska bli så jämnt som möjligt efter att föräldern avlidit, och hänsyn ska tas till tidigare gåvor. 

Sammanfattning

Jag förstår att du tycker att det känns orättvist att dina föräldrar på sätt och vis subventionerar din brors semester, medan du inte får något likvärdigt. Ur ett juridiskt perspektiv går det dock inte att göra särskilt mycket åt denna orättvisa i nuläget.

Utifrån informationen i din fråga kan jag inte uttala mig om huruvida det skulle kunna utgöra förskott på arv i lagens mening. Det du bör hålla koll på är att under en framtida boutredning lyfta frågan om att din bror nog har mottagit förskott på sitt arv. Om så är fallet kan ni väcka talan i tingsrätt inom ett år från bouppteckningen. Arv är komplicerat och när det är dags råder jag dig att ta hjälp av en av våra erfarna jurister på Familjens Jurist.

Rekommendation

Det är en god idé att boka ett möte med en jurist redan nu, för att ytterligare undersöka om samägandet kan utgöra förskott på arv och om det finns något du kan göra för att tillvarata dina rättigheter. Via denna länk kan du komma i kontakt med oss på Familjens Jurist och boka ett personligt möte eller ett telefonmöte. På Familjens Jurists hemsida kan du även läsa mer om arvskifte och samäganderättsavtal.

Jag hoppas du känner att du fick svar på din fråga! Har du andra funderingar så är du varmt välkommen att återkomma med en ny fråga till oss på Fråga Juristen.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.