Hoppa till innehållet
Trygga min framtid

Förlorar fullmaktsgivaren sin rättshandlingsförmåga när en framtidsfullmakt träder i kraft?

Behåller en fullmaktsgivare som upprättat en framtidsfullmakt sin rättshandlingsförmåga även sedan framtidsfullmakten trätt i kraft? Jag har en äldre släkting som vill upprätta en framtidsfullmakt av två skäl. Det ena är att hon vill få hjälp med ekonomi och avtal om hon hamnar i en situation där hon inte längre är vid sina sinnens fulla bruk och att hon då själv har valt vem som ska agera i hennes ställe. Det andra är att hon vill vara säker på att det bara är hennes fullmaktshavare som kan ingå avtal i en sådan situation, inte hon själv. Hon vill inte riskera att bli lurad att ingå avtal om hon har förlorat sin beslutsförmåga. Frågan om huruvida hon behåller sin rätthandlingsförmåga även sedan framtidsfullmakten trätt i kraft blir avgörande för om den tjänar hennes syften fullt ut.

Rådgivarens svar

2021-03-13

Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.

Framtidsfullmakt

En framtidsfullmakt ger en fullmäktige rätt att ingå avtal för fullmaktsgivarens räkning, trots att denne förlorat sin egna förmåga att göra det. Det är dock viktigt att en framtidsfullmakt utformas på rätt sätt för att vara giltig. Lagen ställer upp vissa formkrav nämligen.  

 Den som har fyllt 18 år och har förmåga att ha hand om sina angelägenheter får upprätta en framtidsfullmakt, en framtidsfullmakt ska vara skriftlig, fullmaktsgivaren ska i två vittnens samtidiga närvaro skriva under fullmaktshandlingen eller intyga att han eller hon har skrivit under handlingen. Vittnena ska ha kännedom om att handlingen är en framtidsfullmakt och bekräfta handlingen med sina underskrifter. Av en framtidsfullmakt ska det framgå att det är fråga om en framtidsfullmakt, vem eller vilka som är fullmaktshavare,  vilka angelägenheter fullmakten omfattar, och vilka övriga villkor som gäller, 3-7 §§ lagen om framtidsfullmakter.

För att en fullmakt ska vara giltig krävs att personen i fråga är vid sina sinnens fulla bruk och är tillräckligt frisk för att förstå innebörden av en fullmakt. 

Fullmaktsgivaren förlorar inte sin rättshandlingsförmåga genom att framtidsfullmakten träder i kraft. Det är dock inte osannolikt att fullmaktsgivaren ändå mister sin rättshandlingsförmåga på grund av dennes psykiska tillstånd i nära anslutning till när framtidsfullmakten träder i kraft. Om en person är i ett tillstånd där denne inte själv förstår sitt handlande, har denne förlorat sin rättshandlingsförmåga och kan således inte ingå bindande avtal. 

God man eller förvaltare

Om en person på grund av sjukdom, psykiskt störning, försvagad hälsotillstånd behöver hjälp med att bevaka sin rätt eller förvalta sin egendom, kan en god man eller förvaltare förordnas av rätten, 11 kap. 4,7 §§ föräldrabalken. 

God man är som huvudregel en frivillig åtgärd, personen som ska förordnas en god man måste således samtycka till detta, 11 kap. 4 § föräldrabalken. Om personen inte förstår vad det innebär att ha god man, till exempel på grund av demens eller annan sjukdom, kan ett läkarintyg eller liknande utredning behövas för att tingsrätten ska besluta. En god man kan få i uppdrag att bevaka någons rätt, förvalta egendom eller sörja för personen. I många fall finns ingen skarp gräns för hjälpbehovet och den gode mannens uppdrag omfattar därför ofta en kombination av att bevaka rätt, förvalta egendom och sörja för person.

Förvaltarskap är mer ingripande. När en person förordnas en förvaltare så mister personen sin rättshandlingsförmåga, 11 kap. 9 § föräldrabalken. Detta betyder att personen själv inte kan som huvudregel ingå avtal, utan det är förvaltaren som gör detta. Eftersom det är så ingripande, måste det finnas tydliga skäl för att en tingsrätt kan meddela ett sådant.

Det är inget som hindrar att en anhörig förordnas till god man åt den som behöver detta. Ansökan kan göras av en överförmyndare, personen själv eller en nära anhörig och sedan fattar tingsrätten beslut.

Tillämpning

Det enkla svaret på din fråga är att en person inte automatiskt förlorar sin rättshandlingsförmåga bara för att en framtidsfullmakt träder i kraft. Dock är ju syftet med denna fullmakt att den ger en person möjlighet att ingå avtal i fullmaktsgivarens ställe, eftersom den har på grund av sitt tillstånd förlorat förmågan själv. Detta innebär att personen troligtvis förlorat sin rättshandlingsförmåga på grund av det psykiska tillståndet när en framtidsfullmakt träder i kraft. 

Om en person förordnas en förvaltare så förlorar denne helt sin rättshandlingsförmåga. Detta sker ju dock först när personen kan anses vara i ett tillstånd att denne behöver en förvaltare. Det är rätten som bestämmer vem som förordnas. 

En fördel med en framtidsfullmakt är således att fullmaktsgivaren själv bestämmer vem som ska sköta dennes ekonomi i framtiden. 

Hoppas du fick svar på dina frågor! Om ni har tankar på att skriva en framtidsfullmakt kan jag varmt rekommendera Familjens jurist som kan hjälpa er med detta. Det krävs en hel del formkrav för att fullmakten ska vara giltig och det kan vara till stor fördel att få juridiskt hjälp med utformande av fullmakten. Här kan du boka en tid med en jurist eller skriva fullmakten själv med hjälp av en onlinetjänst.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.