Hej,
En fråga angående arv av pension, tjänstepension och kapitalförsäkring.
Jag har två döttar som jag vill ska ärva mina tillgångar. Jag har förstått att jag kan testamentera till dem som enskild egendom, med fri förfogande rätt och efterarv. På sätt kan jag skydda arvet från mina döttrars resp. make och min fd fru. Så långt allt väl.
Men jag har förstått att pension, tjänstepension och kapitalförsäkring inte ingår i kvarlåtenskapen, dvs de inkluderas inte i testamentet. Åtminstone en del tjänstepensioner och kapitalförsäkringar kan göras till enskild egendom och jag kan göra mina döttrar till förmånstagare.
Men vad händer när mina döttrar avlider i följande fall?
a) gifta med omyndiga barn
b) gifta med myndiga barn
Hur kan jag tillse att min pension, tjänstepension och kapitalförsäkring skyddas på samma sätt som kvarlåtenskapen? Jag vill att om en dotter dör och hon har omyndiga barn blir den överlevande dottern förvaltare tills dess att barnen blir 25 år. Om båda döttrarna dör och de har omyndiga barn skall annan utpekad person förvalta tills dess att barnen blir 25 år.
Behöver mina barn skriva ett testamente avseende dessa tillgångar?
Hej,
Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.
Precis som du skriver i din fråga så är förmånstagarförordnanden inte föremål för arv och omfattas inte av vad som förordnas i ett testamente (14 kap. 7 § 1 st. försäkringsavtalslagen (FAL). Vid dödsfall tillfaller innehavet den som angivits som förmånstagare, och om ingen är angiven som förmånstagare tillfaller den dödsboet och fördelas enligt arvsreglerna. För att en tjänstepension/kapitalförsäkring ska skyddas på samma sätt som din kvarlåtenskap behöver du kontakta den bank eller det försäkringsbolag där du har engagemanget och be om att få skriva in som villkor att kapitalförsäkringen ska vara förmånstagarens enskilda egendom och inte ingå i en eventuell bodelning (7 kap. 2 § punkt 5 ÄktB).
Om du inte vill att dina barnbarns pappa ska förvalta ditt arv för det fall att en av dina döttrar avlidit vid ditt frånfälle kan du upprätta ett testamente som anger att det som omyndigt barn ärver ska sättas under särskild förvaltning (se 12 kap. 11 § ärvdabalken (ÄB) och 11 och 12 kap. föräldrabalken (FB)). I förordnandet av särskild förvaltning kan du då utse en särskild förvaltare och kan sätta upp villkor för hur förvaltningen ska skötas. Den särskilda förvaltaren som utses måste vara någon annan än din andra dotter, detta beror på att det inte anses lämpligt att en delägare i samma dödsbo bevakar dels sin egen och dels barnbarnens rätt i samma dödsbo.
Om du upprättar ett testamente med föreskrift om särskild förvaltning kan du skriva in att den särskilda förvaltningen ska ske fram tills att barnet är 25 år, det ett dock inte helt säkert att ett förordnade om särskild förvaltning av myndig arvinges arvslott är verkställbart. Detta beror på att förordnandet eventuellt kan ses som en kränkning av bröstarvingars rätt till laglott, vilket då kan innebära att den särskilda förvaltningen avseende laglotten (halva arvslotten) inte blir gällande, och att denna del faller under förmyndarens förvaltning och utfaller när arvingen blir myndig. Den del av arvet som går utöver laglotten kan du däremot förordna fritt om.
Sammanfattning och rekommendation
För att ett förmånstagarförordnande ska skyddas på samma sätt som din kvarlåtenskap bör du kontakta din bank/försäkringsbolag och begära att få skriva in ett villkor i förordnandet om att engagemanget ska vara förmånstagarens enskilda egendom. Du bör även upprätta ett testamente där du förordnar om enskild egendom och särskild förvaltning av omyndig arvinges arvslott.
Reglerna om arv är komplexa. Genom testamente och förmånstagarförordnanden är det möjligt att kringgå lagens bestämmelser om hur arvet ska fördelas och istället få bestämma själv över kvarlåtenskapen. Familjens Jurist hjälper gärna till med att upprätta ett testamente och jag arbetar personligen med denna typ av juridik. Om du önskar mitt biträde med upprättandet av ett testamente enligt ovan kan du kontakta mig direkt via jessica.khonig@familjensjurist.se.
Läs mer här om hur Familjens Jurist kan hjälpa dig med att upprätta ett testamente.
Jag hoppas att du känner att du fick svar på din fråga. Om du har ytterligare funderingar är du välkommen att höra av dig till oss igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.