Hej! Jag har läst om framtidsfullmakt och att man genom en sådan kan bestämma vem som som kan hjälpa till att sköta ens ekonomi om man till exempel blir dement. Vilka formkrav gäller för att framtidsfullmakt skall vara giltig och i vilka länder kommer den att gälla? Sedan undrar jag om att kan ge den som får fullmakten rätt att i sin tur utse någon annan eller ytterligare (om man t.ex. inte hinner själv). Vad gäller med rätt till ersättning för det jobb man lägger ner samt utlägg om det inte framgår av själva framtidsfullmakten?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din frågeställning!
Regler om framtidsfullmakter återfinns i den nya lagen som trädde ikraft den 1 juli i år, se lagen här. Det är utifrån den lagen som dina frågor kan besvaras.
Formkrav på framtidsfullmakt (4 §)
De formkrav som gäller för framtidsfullmakter är slående lika de som gäller för testamenten. Formkraven på testamenten har använts som en förebild för framtidsfullmakter, troligen för att bägge instituten medför tämligen långtgående rättsföljder. Följande krav ska vara uppfyllda för att producera en formelning framtidsfullmakt:
1. Fullmakten ska vara skriftlig.
2. Fullmakten ska vara underskriven (och bör vara daterad) av fullmaktsgivaren.
3. Fullmakten ska bevittnas och underskrivas av två opartiska personer som ska vara närvarande samtidigt. Vittnena ska känna till att handlingen de bevittnar är en framtidsfullmakt (men de behöver inte känna till innehållet). Vittnena bevittnar fullmaktsgivarens namnteckning och intygar att denne är kapabel att förordna om en framtidsfullmakt.
För att vittnena ska vara opartiska kan inte personer med ett tänkbart jävsförhållande gentemot fullmaktsgivaren vara vittnen. Jävsförhållande föreligger för t.ex. make/maka/sambo; syskon eller släkting i rätt upp- eller nedstigande led; eller den som fullmakten utpekar som fullmaktshavare.
Utöver själva formkraven ska det vidare i fullmakten framgå (1) att det är fråga om en framtidsfullmakt, (2) vem eller vilka som är fullmaktshavare, (3) vilka angelägenheter som fullmakten omfattar samt (4) övriga villkor som gäller.
Fullmakten kan inkludera rättshandlingar som vidtas utomlands. Så kan t.ex. vara fallet om förvaltning av tillgångar utomlands behövs. Att i fullmakten precisera vad som gäller kring dylika frågor är att rekommendera. Det är också att rekommendera att i framtidsfullmakten ange ett lagval, dvs. enligt vilket lands lag som framtidsfullmaktens ska bedömas (vad avser t.ex. giltighet, tolkning, ikraftträdande etc).
I nuläget finns inga gemensamma regler för frågan om fullmaktens giltighet utomlands; det finns alltså ingen garanti för att en framtidsfullmakt upprättad i Sverige också godtas i något annat land. I de länder jag tittat på har dock formkraven varit snarlika (främst bevittning, i vissa fall krav på Notarius publicus). Men i nuläget behöver man titta på varje enskilt land för att säkerställa vilka formkrav som gäller. En EU-förordning som är avsedd att hamonisera regleringen är på väg, men den är inte gällande än. Jag kan således inte svara på exakt vilka länder fullmakten kommer gälla i.
Fullmaktshavarens möjlighet att utse annan fullmäktig (29 och 30 §§)
Den som framtidsfullmakten anger som fullmaktshavare får i sin tur ge annan fysisk person fullmakt för att utföra vissa angelägenheter när fullmaktshavaren har tillfälligt förhinder. Denna fullmakt ska vara skriftlig och kan endast omfatta behörighet att företräda fullmaktsgivaren i fråga om "ordinära rättshandlingar med anknytning till dennes dagliga livsföring". Det kan alltså bara röra rättshandlingar av mindre betydelse. Ett exempel kan vara att betala räkningar, alltså rättshandlingar kring den dagliga livsföringen.
Fullmaktshavaren får också ge en fysisk person fullmakt att företräda fullmaktsgivaren om det är så att fullmaktshavaren behöver hjälp i viss särskild fråga. Så kan t.ex. vara fallet om juridisk hjälp behövs vid en tvist, eller om annan fråga uppkommer som medför ett behov av särskild fackkunskap. En sådan fullmakt kan även ges till bank eller annat kreditinstitut om det rör en ekonomisk fråga.
Fullmaktshavarens rätt till ersättning (19 §)
Om det inte av framtidsfullmakten framgår att arvode ska utgå så har fullmaktshavaren inte rätt till något sådant. Om det av fullmakten visserligen framgår att arvode ska utgå, men det inte framgår hur stort det ska vara, får fullmaktshavaren bestämma arvodet till skäligt belopp med hänsyn till uppdragets art och omfattning. Fullmaktshavaren kan således i sådant fall bestämma arvodet själv, men det ska vara skäligt. Det är lämpligt att i fullmakten utse någon som ska granska fullmaktens utförande så t.ex arvodet kan kontrolleras. Det bör dessutom inskrivas en som fullmaktshavaren ska uppvisa redovisning om arvodet för (t.ex. ett syskon eller en sambo till fullmaktsgivaren). Nödvändiga utlägg som fullmaktshavaren har vid utförandet av uppdraget ska ersättas (om utläggen kan styrkas med t.ex. kvitto). Även här kan det vara bra med någon som kontrollerar dessa tillsammans med arvodet så att allt går rätt till.
Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Om ytterligare funderingar uppkommer är du välkommen att återkomma till oss via kommentarsfältet. Behöver du hjälp med att upprätta en framtidsfullmakt kan du med fördel boka en tid med en kompetent jurist från Familjens jurist, det kan du göra via denna länk.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.