Hej
Har läst om hur man skriver en framtidsfullmakt på lite olika ställen!
Min fråga är om man måste ha en Granskare som bedömer att fullmakten får användas?
Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan följer en redogörelse på vad som gäller i din situation.
Framtidsfullmakt
Den rättsliga regleringen för framtidsfullmakter hittas i lagen om framtidsfullmakter. En framtidsfullmakt är en fullmakt som någon (fullmaktsgivaren) ger åt en fysisk person (fullmaktshavaren) att företräda fullmaktsgivaren för det fall han eller hon av någon anledning inte längre har förmågan att ta hand om de angelägenheter som fullmakten avser (1§ lagen om framtidsfullmakter).
Det ska i framtidsfullmakten framgå (1) att det är en framtidsfullmakt, (2) vem eller vilka som är fullmaktshavare, (3) vilka angelägenheter fullmakten omfattar, och (4) vilka övriga villkor som gäller (5§ lagen om framtidsfullmakter).
Formkrav
Fullmakten ska vara skriftlig och två vittnen ska samtidigt närvara när fullmaktsgivaren skriver under fullmaktshandlingen eller så ska fullmaktsgivaren intyga för de två vittnena att han eller hon har skrivit under fullmakten (4§ lagen om framtidsfullmakter). Vittnena måste ha kännedom om att handlingen är en framtidsfullmakt och bekräfta handlingen med sina underskrifter. Fullmaktshavaren får inte vara ett av vittnena. Dessa formkraven är högt ställda, det finns inget krav på att någon behöver granska framtidsfullmakten men det kan vara bra att ha en jurist granska fullmakten för att vara säker på att fullmakten uppfyller kraven.
I fullmakten kan du också bestämma vem som bestämmer när framtidsfullmakten ska träda i kraft. Huvudregeln är att det är fullmaktshavaren som bedömer när framtidsfullmakten har trätt i kraft, undantaget är om det är bestämt i framtidsfullmakten att ikraftträdandet ska prövas av domstol (9§ lagen om framtidsfullmakter).
Rekommendation
Det finns starka formkrav för framtidsfullmakter samtidigt som det är viktigt att framtidsfullmakten är noga utformad. Det finns inget krav på att någon granskar framtidsfullmakten, men det finns mycket som man behöver tänka på samtidigt som en framtidsfullmakt är en viktig handling. Det enklaste sättet att upprätta en framtidsfullmakt är att ta hjälp av en jurist som har kunskaper och erfarenheter av familjejuridik. Därför rekommenderar jag att du tar hjälp av en jurist när ni sammanställer framtidsfullmakten. Här kan du läsa om vad Familjens Jurist kan hjälpa dig med när det kommer till framtidsfullmakter. Du kan boka ett personligt möta med en jurist, boka ett möte på telefon eller skapa en framtidsfullmakt på Familjens Jurists onlinetjänst till fast pris.
Jag hoppas att du har fått svar på din fråga!
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.