Hoppa till innehållet
Trygga min framtid

Framtidsfullmakt för att betala anhörigs räkningar

Hej. Min pappa är 93 år och lider av en lätt till medel åldersdemens och har full hemtjänst. Han har dock på senare tid börjat att få problem med att betala sina räkningar. Han hade fått en betalningsanmärkning för en räkning som förföll sista januari. Min pappa bor 60 mil från mig och använder betalorder, det vill säga han signerar skriftligen betalorder och skickar in räkningarna till banken för betalning. Han har ingen annan anhörig som kan hjälpa honom. Det är tveksamt om han i framtiden kan komma att klara av att betala sina räkningar. Att skaffa god man åt honom tycks just nu vara overkill. Finns det ett sätt för mig att hjälpa honom på distans med hjälp av någon typ av fullmakt? Kan jag exempelvis signera hans betalorder med hjälp av fullmakt om han skickar mig sina räkningar? Det vill säga jag tar med mig hans betalorder hem till mig nästa gång jag besöker honom och skriver under betalordern enligt fullmakt och skickar sedan in till banken.

Rådgivarens svar

2020-02-27

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Framtidsfullmakt
Vill man någon ska ha rätt att i framtiden ansvara för ens personliga och ekonomiska intressen kan man upprätta en framtidsfullmakt, detta regleras i lagen om framtidsfullmakter. En framtidsfullmakt blir giltig när en fullmaktsgivare på grund av sjukdom, psykisk störning eller liknande förhållande är ur stånd att ta tillvara sin rätt (se 1 § och 9 §). Den kan beröra både personliga och ekonomiska angelägenheter, dock inte frågor som rör hälso- och sjukvård eller frågor av utpräglad personlig karaktär, det vill säga ingå äktenskap, bekräfta faderskap, upprätta testamente eller liknande (se 2 §). Syftet med framtidsfullmakter är att man ska utse en person själv, och inte bli tilldelad en god man eller förvaltare.

Vissa formkrav måste vara uppfyllda för att framtidsfullmakten ska vara giltig. Fullmaktsgivaren måste ha fyllt 18 år och ha förmåga att upprätta en framtidsfullmakt, det vill säga att man måste utfärda den innan man blir för sjuk (se 3 §). Fullmakten ska vara skriftlig och den ska bevittnas av två samtidigt närvarande vittnen (se 4 §). Av fullmakten ska det även framgå att det är en framtidsfullmakt, vem eller vilka som är fullmaktshavare, vilka angelägenheter den omfattar och vilka övriga villkor som gäller (se 5 §).

Anhörigsbehörighet
Anhöriga har även en möjlighet att hjälpa en sjuk närstående som inte kan ta hand om sin ekonomi utan att det krävs någon typ av fullmakt (se 17:1 föräldrabalken (FB)). Som anhörig räknas i första hand make eller sambo, men även barn, barnbarn, föräldrar, syskon och syskonbarn räknas som anhörig (se 17:2 FB). Ställföreträdarskapet övergår dock inte till en annan kategori anhöriga förrän den föregående kategorin är uttömd. Som anhörig får man bara styra ekonomin som rör den "dagliga livsföringen", det kan vara att t.ex. handla mat, betala räkningar och liknande vardagliga uppgifter. Den anhöriga får exempelvis inte sälja egendom, köpa aktier eller föra den närståendes talan i domstol. Ytterligare förutsättningar som krävs är att den anhörige är över 18 år och inte själv har en god man eller förvaltare.

Det finns inga skriftliga formkrav för behörigheten utan den träder in automatiskt. Den anhöriges behörighet ska dock inte syfta till att vara långsiktig, vilket är viktigt att komma ihåg. Tanken är att den ska gälla tillfälligt i väntan på en god man eller förvaltare eller tills den sjuke förbättrats tillräckligt för att skriva en fullmakt.

Sammanfattning och rådgivning
Det finns alltså två olika alternativ som jag anser relevanta för din situation, har din pappa förmåga att upprätta en framtidsfullmakt ser jag det som det bästa alternativet. Har din pappa redan blivit så pass sjuk att han inte kan upprätta en fullmakt kan du ändå vara behörig att betala hans räkningar då han inte verkar ha någon make eller sambo som kan göra det åt honom. Dock är det då du som gentemot banken måste bevisa att du har anhörigsbehörighet. Syftet är då även att ni ska ansöka om en god man eller förvaltare under tiden.

Om ni väljer att upprätta en framtidsfullmakt är det viktigt att ni följer formkraven för att den ska vara giltig. Mitt råd är därför att ni kontaktar Familjens Jurist för att få den så tydlig som möjligt och kontrollera giltigheten. Juristerna på Familjens Jurist kan hjälpa er att upprätta en giltig framtidsfullmakt onlinevia telefon eller genom ett personligt möte.

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga. Om du har några ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.