Hoppa till innehållet
Trygga min framtid

Framtidsfullmakt med flera fullmaktshavare

Hej!

Min mor har skrivit en framtidsfullmakt till mig och min styvfar "var för sig". Det tolkar jag som att vi båda kan agera för hennrs räkning, utan att vara överens med den andra och utan att ens diskutera med den andra. Jag kommer själv att skriva en framtidsfullmakt till min man och min dotter, men för mig känns det viktigt att de är överens och inte "kör över" varandra. Därför tänker jag att man kanske kan skriva "tillsammans i samförstånd". Kan man göra så? Blir det praktiskt genomförbart för dem eller skapar jag för mycket krångel för dem?

Rådgivarens svar

2020-06-28

Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation. 

Allmänt om framtidsfullmakter
Framtidsfullmakter regleras i lagen om framtidsfullmakter. Genom en framtidsfullmakt kan en person (fullmaktsgivaren) utse en eller flera personer (fullmaktshavare) som ska ta hand om fullmaktsgivarens personliga och ekonomiska angelägenheter om fullmaktsgivarens hälsotillstånd blir sådant att han eller hon inte längre har förutsättningar att ha hand om de angelägenheter som fullmakten avser, 1 §. Fullmaktsgivarens brist på beslutsförmåga är avgörande för om framtidsfullmakten träder i kraft och kan användas av fullmaktshavaren,  9 §. Fullmakten är alltså ett alternativ till god man eller förvaltare.

Det finns vissa formkrav som ska vara uppfyllda för att en framtidsfullmakt ska gälla. För att få upprätta en framtidsfullmakt måste fullmaktsgivaren ha fyllt 18 år och fortfarande ha förmåga att ha hand om sina angelägenheter,  3 §. Vidare ska en framtidsfullmakt vara skriftlig och bevittnad av två samtidigt närvarande vittnen. Den som genom fullmakten utses till fullmaktshavare får inte vara vittne, 4 §. Av fullmakten ska det framgå att det är fråga om en framtidsfullmakt, vem eller vilka som är fullmaktshavare, vilka angelägenheter fullmakten omfattar samt vilka övriga villkor som gäller, 5 §.

Fullmaktshavare kan vara flera personer tillsammans eller inom varsitt område, eller i en föreskriven rangordning. Om flera fullmaktshavare utses bör fullmaktsgivaren tydligt ange om de har behörighet att företräda fullmaktsgivaren var för sig, i förening eller subsidiärt.

Rekommendation
Jag uppfattar det som att du vill göra både din man och din dotter till fullmaktshavare i förening - vilket innebär att de har rätt att gemensamt företräda dig när fullmakten träder i kraft. En framtidsfullmakt ska, när den tas i bruk, uppvisas i original. Eftersom du vill utse två personer till fullmaktshavare är det därför bra att upprätta två original så att din make och din dotter får varsitt exemplar. Jag rekommenderar även att du i fullmakterna ange vilka uppdrag fullmakterna omfattar och hur din man och dotter ska förhålla sig till varandra, alltså att de ska utöva sitt uppdrag tillsammans.

Att utse två personer till fullmaktshavare i förening innebär att samtliga handlingar en fullmaktshavare vill vidta måste ske i samråd och med samtycke från den andre fullmaktshavaren. Detta kan komplicera och fördröja verkställandet av en åtgärd för det fall en av fullmaktshavarna inte kan medverka på grund av t.ex. sjukdom eller utlandsresa. Som alternativ kan du ange att vissa särskilt angivna åtgärder kräver båda fullmaktshavarnas medverkan/skriftliga samtycke (t.ex. försäljning av bostad) medan enklare åtgärder såsom betalning av löpande fakturor och dylikt inte kräver samtycke. 

För att upprätta en framtidsfullmakt som är tydlig, uppfyller lagens formkrav och omfattar det du önskar kan det vara bra att ta hjälp av en jurist. Här kan du boka en tid med en jurist hos Familjens Jurist, som kan svara på frågor angående framtidsfullmakter och hjälpa dig utforma en sådan. Vill du istället själv upprätta en egen framtidsfullmakt online kan du göra det här. Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Har du ytterligare funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.