Hoppa till innehållet
Trygga min framtid

Framtidsfullmakt och alternativ till det

Kan en framtidsfullmakt gälla, förutom när man "varaktigt och i huvudsak inte längre har förmåga att ha hand om sina personliga och ekonomiska angelägenheter", även gälla "vid tillfällig nedsättning av fullmaktsgivarens förmåga på grund av sjukdom, olycka eller liknande omständighet, som omöjliggör dennes agerande"? Detta är främst riktat mot att inte kunna fullfölja köpet av en bostadsrätt eller försäljning en fastighet, ex.vis p.g.a. sjukhusvistelse i samband med Corona-pandemin.

Rådgivarens svar

2021-01-13

Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller för framtidsfullmakter och förslag på alternativa vägar i ett fall som ditt.

Lag om framtidsfullmakter
Framtidsfullmakter regleras i Lag (2017:310) om framtidsfullmakter. Av 1 §, varifrån du återgett ett utdrag, framgår att en framtidsfullmakt gäller för det fall han eller hon på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller något liknande förhållande varaktigt och i huvudsak inte längre har förmåga att ha hand om de angelägenheter som fullmakten avser. En framtidsfullmakt ska vara skriftlig och undertecknas av fullmaktsgivaren samt två vittnen. Av en framtidsfullmakt ska det framgå att det är fråga om en framtidsfullmakt, vem eller vilka som är fullmaktshavare, vilka angelägenheter fullmakten omfattar, och vilka övriga villkor som gäller. Fullmaktsgivaren måste vara minst 18 år vid upprättande av framtidsfullmakten. (3-5 §§) Det är fullmaktshavaren som ska bedöma om framtidsfullmakten har trätt i kraft. Det gäller dock inte om det i fullmakten har bestämts att ikraftträdandet ska prövas av domstol eller fullmaktshavaren annars begär en sådan prövning. (9 § 2 st)

Alternativ till framtidsfullmakt
Det är alltså inte möjligt att utfärda en framtidsfullmakt för andra fall än som framgår av 1 §. Om någon på grund av sjukhusvistelse inte kan fullfölja köp av bostadsrätt, försäljning av fastighet eller liknande finns alltid möjligheten för personen att utfärda en fullmakt när en sådan situation uppkommer. Fullmakten ska då följa reglerna i 2 kap Avtalslagen. Detta förutsätter självklart att fullmaktsgivaren är medveten om vad denne skriver under. Ett annat alternativ är att förordna en god man enligt 11 kap 4 § Föräldrabalken eller förvaltare enligt 11 kap 7 § Föräldrabalken. En god man fungerar som komplement och kan hjälpa huvudmannen med dennes angelägenheter, även om huvudmannen fortfarande själv kan rättshandla. En god man utses av tingsrätten efter ansökan. En förvaltare utses om en god man inte är tillräckligt och förvaltaren övertar då huvudmannens möjlighet att rättshandla i vissa angelägenheter. Märk dock att det finns särskild reglering för fast egendom i 14 kap 11 § Föräldrabalken.

Avslutningsvis
Genom att boka en tid med Familjens Jurist kan du få ytterligare hjälp om så önskas. På hemsidan kan du även upprätta en framtidsfullmakt online.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.