Hoppa till innehållet
Trygga min framtid

Framtidsfullmakters omfattning

En förälder med två bröstarvingar väljer att utse ett av barnen till Framtidsfullmaktshavare med stöd av ett Framtidsfullmakts dokument som anger följande omfattning "Härmed lämnar jag fullmakt till ovan angiven person att självständigt och oinskränkt förvalta och företräda samtliga mina ekonomiska och personliga angelägenheter efter den framtida tidpunkt då jag inte längre är förmögen att fatta egna beslut". Den innefattar även följande text "Framtidsfullmakten omfattar även rätt för fullmaktshavaren att försälja min fastighet/er samt kvittera och uppbära köpeskillingen". Mina frågor är följande:
Vad innebär detta om de två efterlevande bröstarvingarna inte är överens vid förälderns/fullmaktsgivarens frånfälle?
Fråga ett : Kan Framtidsfullmaktshavaren på eget bevåg sälja förälderns fastighet vid dennes frånfälle och behålla alla pengarna? Fråga två : Kan detta även ske vid ett tidigare tillfälle då föräldern är i livet, men oförmögen att fatta egna beslut?

Rådgivarens svar

2019-08-21

Hej, stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.

Generellt om framtidsfullmakter
En framtidsfullmakt ger en person möjlighet att välja vem som ska ansvara för dennes ekonomiska och personliga intressen när fullmaktsgivaren inte längre kan göra detta själv till exempel vid sjukdom. Syftet med framtidsfullmakter är att man ska utse en person själv, och inte bli tilldelad en god man eller förvaltare. Framtidsfullmakter upphör att gälla när fullmaktsgivaren avlider.

Svar på fråga 1
När fullmaktsgivaren avlider upphör framtidsfullmakten att gälla. Fastigheten, som all annan egendom, kommer att tillhöra dödsboet. Fullmaktshavaren kan alltså inte sälja fastigheten när fullmaktsgivaren avlider.

Svar på fråga 2
Baserat på framtidsfullmaktens innehåll kan fullmaktstagaren, när fullmaktsgivaren inte längre är förmögen att ta dessa beslut själv, sälja fastigheten. Fullmaktstagaren får däremot inte behålla köpeskillingen utan tar endast emot den i fullmaktsgivarens ställe.

Sammanfattning
Framtidsfullmakten är inte gällande efter fullmaktsgivarens bortgång. Om de två efterlevande inte skulle vara överens vid fullmaktsgivarens bortgång behandlas den som andra dödsbon. Lydelsen ”samt kvittera och uppbära köpeskillingen” innebär inte att fullmaktstagaren får köpeskillingen utan endast att han får ta emot den i fullmaktsgivarens ställe.

Har du några mer frågor eller funderingar får du gärna ställa ytterligare en fråga.

 

Vänliga hälsningar,

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.