Hej på er!
Skall framtidsfullmakt skrivas på varje bank och kreditinstitut eller kan man skriva en generell fullmakt?
Skriver man testamente om man vill att arvet skall gå till egna barn och barnbarn och inte delas med ex. sambos och sambos barn?
Det blev två frågor.
Hej! Tack för att du vänder dig med din fråga till Fråga Juristen.
Inledningsvis kommer jag gå igenom vad som gäller generellt rörande framtidsfullmakter och därefter vem som får ärva och hur samboegendom fördelas då ena sambon avlider, för att sedan kommentera din situation och därefter avsluta med en rekommendation om hur du kan gå vidare.
Reglerna om framtidsfullmakt finns i lagen om framtidsfullmakter, regler om arv i ärvdabalken (ÄB) och reglerna rörande samboförhållanden finns i sambolagen.
Framtidsfullmakt
En framtidsfullmakt är en fullmakt som framtidsfullmaktsgivaren ger till en person som då blir framtidsfullmaktshavare. Framtidsfullmaktshavaren kan då företräda framtidsfullmaktsgivaren om denne av någon anledning inte längre har förmåga att sköta det som framtidsfullmakten rör enligt 1 § lagen om framtidsfullmakter.
En framtidsfullmakt får enligt 2 § lagen om framtidsfullmakter omfatta ekonomiska och personliga angelägenheter, inget krav på specificering av dessa finns.
Testamentera till barn och barnbarn
Vem får ärva?
Vem som kan ärva framgår av 2 kap ÄB, där finns bland andra barn och barnbarn (bröstarvingar) men inte sambo eller styvbarn med. Detta innebär att sambor och styvbarn inte ärver den avlidne sambon. Sambor kan dock ha viss gemensam egendom som till viss del kan tillfalla efterlevande sambo: samboegendom.
Samboegendom
Bostad och bohag som har förvärvats för gemensam användning räknas som samboegendom oavsett vem av samborna som införskaffat egendomen enligt 3 § sambolagen. Är bostad och/eller bohag inte förvärvat för gemensam användning, exempelvis införskaffad innan förhållandet uppstod, räknas den inte som samboegendom.
Fördelning av samboegendom
När ett samboförhållande upphör på grund av att en sambo avlider kan den efterlevande sambon, ingen annan, begära bodelning av samboegendomen enligt 18 § sambolagen. Vid begäran om bodelning läggs all samboegendom ihop och delas lika mellan dödsboet och den efterlevande sambon. Huvudregeln är alltså att en sambo kan ”ärva” åtminstone hälften av samboegendomen genom att begära bodelning.
18 § sambolagen stadgar att i den mån det är möjligt har efterlevande sambo rätt att vid bodelningen erhålla samboegendom till ett värde av två prisbasbelopp vid tidpunkten för dödsfallet. Prisbasbeloppet för år 2021 är 47 600 kr.
Samboavtal
Sambor kan, genom att upprätta ett samboavtal, bestämma att viss egendom inte ska ingå i en framtida bodelning eller att någon bodelning inte ska ske enligt 9 § sambolagen.
Din situation
Framtidsfullmakt
En person kan ställa ut flera framtidsfullmakter med olika behörigheter, men det är inte nödvändigt om man inte vill då en framtidsfullmakt enligt 2 § lagen om framtidsfullmakter ”får omfatta ekonomiska och personliga angelägenheter” men inget krav på specificering av dessa finns. Detta innebär att fullmakten kan användas på flera banker under förutsättning att den, som du säger, är generellt formulerad.
Testamentera till barn och barnbarn
Utan samboavtal har en sambo vid den andra sambons bortgång i rätt att begära en bodelning av all samboegendom samt rätt att få egendom till ett värde av två prisbasbelopp. Vilken egendom som ingår i samboegendomen avgörs som sagt inte av vem som betalat för egendomen utan i vilket syfte den införskaffats.
Eventuella barn kommer därefter att ärva förälderns del av samboegendomen samt förälderns övriga egendom som inte var samboegendom.
Rekommendation
Framtidsfullmakt
Man kan sköta upprättandet av en framtidsfullmakt själv men det är viktigt att framtidsfullmakten och bevittningen av den uppfyller alla krav som lagen ställer upp för att framtidsfullmakten inte ska riskera att bli ogiltig.
Vid upprättandet av framtidsfullmakten uppstår ofta flera frågor som kan vara svåra att ta ställning till och fatta beslut om och för att undvika framtida missförstånd kan det vara en god idé att ta hjälp av en jurist för upprättandet.
Familjens Jurist kan hjälpa till med upprättande av framtidsfullmakt. Du kan även nyttja Familjens Jurists onlinetjänst där du kan upprätta en framtidsfullmakt online till fast pris.
Testamentera till barn och barnbarn
Även om man i nuläget är överens om hur tillgångar ska fördelas då någon avlider rekommenderar jag alltid att man säkerställer detta genom avtal för att undvika framtida missförstånd och tvister.
För att se till att någon bodelning inte sker kan sambor upprätta samboavtal där det framgår att någon bodelning i händelse av samboförhållandets upphörande inte ska ske. Utan bodelning aktualiseras inte regeln som garanterar efterlevande sambo egendom till ett värde av två prisbasbelopp.
För att ens barn ska ärva all ens egendom kan man upprätta ett testamente där ens vilja framgår för sin egen trygghets skull, men då sambor som nämnt inte ärver varandra kommer hela förälderns arv, efter en eventuell bodelning, oavsett att tillfalla dennes barn och inte sambo eller styvbarn.
Det går bra att upprätta både samboavtal och testamente själv så länge alla formkrav som finns för dessa uppfylls, annars är testamentet och/eller samboavtalet ogiltigt. Formkraven för testamente finns i 10 kap 1 § ÄB och för samboavtal i 9 § sambolagen.
Om du vill ha hjälp att upprätta ett testamente eller samboavtal kan du använda dig av Familjens jurists onlinetjänst till fast pris eller boka möte för juridisk rådgivning hos Familjens jurist om det skulle behövas.
Jag hoppas att du känner att du har fått svar på dina frågor och tveka inte att kontakta oss igen om du har andra frågor.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.