Hej, Jag har tagit över mitt föräldrahem och jag har en gåvohandling som säger att fastigheten är enskild egendom till mig. Nu är det så att min fru står med som ägare och på lån pga av att kunna utnyttja rot avdrag på oss bägge vid renovering. Kan detta göra att "Enskild Egendom i gåvobrevet ej gäller? Jag är rädd att om vi skiljer oss så blir jag av med mitt föräldrahem
Hej, och tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.
Skillnaden mellan giftorätt och äganderätt:
Äganderätt och giftorätt är två skilda saker. När ett par ingår äktenskap får makarna något som kallas giftorätt. Makarna äger fortfarande sina saker själva men detta har ingen betydelse i bestämmandet om vad som är enskild egendom eller giftorättsgods. Tillgångarna blir nämligen giftorättsgods vilket innebär att de ska delas lika vid en bodelning vid dödsfall eller skilsmässa. Giftorätt innebär således att man har rätt till halva värdet av den andra makens egendom. Enskild egendom är sådant som hålls utanför giftorätten och delas således inte lika mellan makarna. En egendom kan bli enskild på sex olika sätt, däribland genom gåvobrev, vilka återges i 7:2 äktenskapsbalken (ÄktB).
Giftorätt är inte densamma som äganderätt. Äganderätt anger istället vilka som äger en viss egendom och hur stor del samägarna äger om det finns flera ägare. Ett äktenskap kan påverka giftorätten men inte äganderätten som sådant. Att en egendom kan vara giftorättsgods och på så vis ingå i bodelningen innebär inte att den ägs gemensamt av makarna. På motsvarande sätt kan en enskild egendom som inte ska ingå i bodelning ägas gemensamt av makarna. En egendom kan därför ägas av båda makarna och samtidigt vara enskild egendom eller ägas av ena maken och samtidigt vara giftorättsgods.
Sammanfattning och tillämpning i ditt fall:
I ditt fall har du fått ditt föräldrahem med en gåvohandling om att egendomen ska utgöra din enskilda egendom. Detta innebär att föräldrahemmet är enskild egendom och kommer inte att ingå i en eventuell bodelning. Gåvobrevet om enskild egendom påverkar således giftorätten och har inget med äganderätten att göra. Du och din fru kan fortfarande gemensamt äga föräldrahemmet och vara samägare enligt samäganderättslagen (vilket ni även kan vara efter en bodelning). Vad som är giftorättsgods eller enskild egendom påverkar inte äganderätt utan endast giftorätt. Föräldrahemmet är sammanfattningsvis fortfarande din enskilda egendom oavsett om ni äger den gemensamt.
Jag hoppas att du fått svar på din fråga! Om ytterligare funderingar uppkommer är du välkommen att återkomma till oss via kommentarsfältet.
Med vänlig hälsning,
Valentina Challma
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.