Hoppa till innehållet
Trygga min framtid

Göra gåva till enskild egendom i efterhand

Min dotter har fått en gåva från mig som förälder som vi tänker skriva ett gåvobrev till då det ska utgöra hennes enskilda egendom. Behöver pengarna vara "märkta" eller kopplade till ett specifikt konto för att man ska veta att det är hennes pengar vid en eventuell separation?

Rådgivarens svar

2021-07-27

Hej! Tack för att du vänder dig med din fråga till Fråga Juristen.

Jag går först igenom vad som gäller generellt för att sedan kommentera din situation och avsluta med en rekommendation om hur du kan gå vidare.

Jag uppfattar det som att din dotter redan har fått gåvopengarna vilket jag kommer att utgå ifrån i mitt svar.

Enskild egendom genom gåvobrev

I ett gåvobrev kan man reglera gåvans villkor, exempelvis att den ska utgöra mottagarens enskilda egendom. Om det framgår i ett gåvobrev att en gåva är en persons enskilda egendom så ska inte gåvan tas upp i bodelningen vid en eventuell separation enligt 7 kap 2 § Äktenskapsbalken.

Ett gåvobrev kan dock inte upprättas i efterhand utan måste upprättas i samband med gåvotillfället. 

Äktenskapsförord och samboavtal

Egendom kan göras till enskild genom upprättande av äktenskapsförord enligt 7 kap 3 § Äktenskapsbalken. I ett äktenskapsförord kan makar eller blivande makar bestämma att viss egendom ska vara enskild och därmed inte omfattas av en bodelning vid en eventuell separation. Ett äktenskapsförord kan upprättas rörande egendom makarna redan äger men också egendom som tillfaller någon av makarna senare.

Ett äktenskapsförord ska enligt 7 kap 3 § Äktenskapsbalken vara skriftligt, daterat och undertecknat av båda makarna samt ska registreras hos Skatteverket.

Genom att upprätta ett samboavtal, enligt 9 § sambolagen, kan sambor avtala om att bodelning enligt 8 § sambolagen inte ska ske eller att den inte ska innefatta viss samboegendom. Det är dock endast bostad och bohag som kan utgöra samboegendom som kan bli föremål för en bodelning, övrig egendom som exempelvis bilar och pengar, är enskild egendom som tillfaller den som äger egendomen.

Håll pengarna separerade

Det är klokt att förvara pengar som utgör enskild egendom separaat från övrig förmögenhet. Det finns praxis, NJA 1992 s. 773, som säger att pengar som sammanblandats fortsatt kan utgöra enskild egendom om de kan särskiljas genom exempelvis bokföring eller något liknande. Detta eventeulla problem kan dock lätt undvikas genom att förvara pengarna som ska utgöra enskild egendom på ett eget bankkonto.

Din situation

Det framgår inte av din fråga om din dotter är gift eller sambo. Är din dotter gift är det möjligt för henne att tillsammans med sin make upprätta ett äktenskapsförord i efterhand som gör att gåvopengarna blir hennes enskilda egendom. Är din dotter sambo behöver hon inte göra någonting då pengar inte utgör samboegendom som kan bli föremål för bodelning. Som nämnt ovan kan tyvärr inte ett gåvobrev upprättas för en gåva som redan överlämnats.

Rekommendation

Min rekommendation är att din dotter, om hon är gift, tillsammans med sin make upprättar ett äktenskapsförord där det framgår att pengarna ska vara hennes enskilda egendom.

Det är även viktigt att pengarna behandlas på rätt sätt för att de ska fortsätta utgöra enskild egendom, det lättaste sättet är att förvara dem separat, exempelvis på ett eget bankkonto avskilda från andra pengar. Om pengarna sammanblandas med annan förmögenhet finns risk att de förlorar sin karaktär som enskild egendom och ändå omfattas av en framtida bodelning.

I övrigt vill jag även uppmärksamma dig och din dotter på att gåvan kan komma att utgöra ett förskott på din dotters arv om inte du som gåvogivare uttryckligen meddelar något annat.

Om du önskar vidare rådgivning i ditt ärende kan du exempelvis boka en telefontid hos Familjens jurist. Vill din dotter ha hjälp att upprätta ett äktenskapsförord kan hon nyttja Familjens Jurists onlinetjänst där man kan upprätta äktenskapsförord till fast pris, givetvis kan man även boka tid för ett fysiskt möte där en jurist hjälper till att upprätta äktenskapsförordet om man önskar då det ofta uppstår flera frågor rörande exemeplvis skatt och hantering av lå då man skriver äktenskapsförord. Familjens Jurist hjälper till att reda ut dessa och man tar tillsammans fram ett passande äktenskapsförord för just sin egen situation.

Jag hoppas att du känner att du har fått svar på din fråga och tveka inte att kontakta Fråga Juristen igen om du har andra frågor.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.