Min sambo har ett skuldebrev till mig. Dock har vi missat att "uppdatera" detta - jag upptäckte häromdagen att det "gick ut" i augusti i år. Hur gör vi? Jag hoppas att det finns möjlighet att "aktivera" det igen, eller...?
Hej och stort tack för att du valt att vända dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Såsom jag uppfattat de omständigheter du angett så har du och din sambo upprättat ett skuldebrev där betalning avsågs att erläggas i augusti enligt det datum som angavs på skuldebrevet. Nedan kommer jag utfrån dessa förutsättningar försöka redogöra för vad som gäller i ert fall.
När förfaller skuldebrev till betalning?
Av 5 § skuldebrevslagen (SkrbrL) gäller generellt att om en förfallotid inte avtalas så ska den som har en skuld till innehavaren av skuldebrevet betala sin skuld när innehavaren begär att betalning ska ske. Om det istället finns ett avtalat datum om erläggande av betalning så gäller det förfallodatumet. Om datumet passerar utan att någon betalning erläggs så hamnar den skuldsatte i dröjsmål, vilket innebär att innehavaren av skuldebrevet har rätt att kräva dröjsmålsränta enligt 6 § SkbrL, som hänvisar till räntelagen. Av detta följer att skulden inte slutar existera bara för att datumet för då skulden skulle ha betalats har passerat.
Preskription och preskriptionsavbrott
Ett skuldebrev kan emellertid preskriberas, vilket enligt 8 § preskriptionslagen (PreskrL) innebär att den som lånat ut pengar eller innehar ett skuldebrev förlorar sin rätt att kräva ut betalning av låntagaren. Preskriptionstiden är som huvudregel tio år efter att skulden tillkom i enlighet med 2 § st. 1 PreskrL. Det finns dock en möjlighet att undvika att skuldebrevet preskriberas genom att bryta preskriptionen. Av 5 § PreskrL följer att preskriptionsavbrott kan uppnås genom att 1) den skuldsatte erkänner eller betalar av en del av skulden, 2) den skuldsatte får ett skriftligt krav från den som har rätt att få betalt, eller 3) skulden börjar drivas in på rättslig väg genom exempelvis Kronofogdemyndigheten eller i domstol. Om preskriptionen avbryts så börjar en ny tioårsperiod att löpa från dagen för preskriptionsavbrottet (6 § PreskrL). Skuldförhållandet fortsätter således att existera i ytterligare tio år.
Sammanfattning och rekommendation
Skuldförhållandet som skuldebrevet tar sikte på har inte slutat existera bara för att datumet på skuldebrevet har löpt ut. För att skuldebrevet ska förlora sitt värde som värdehandling krävs det att skulden har preskriberats, det vill säga att det har gått mer än tio år sedan skuldebrevet upprättades och att ingen preskriptionsavbrytande åtgärd har företagits. Om skuldebrevet preskriberats så saknar det värde och den skuldsatte är alltså inte skyldig att betala tillbaka. Även om preskription skulle ha inträtt finns alltid en möjlighet att upprätta ett nytt skuldebrev om den skuldsatte går med på detta och erkänner skulden. Den skuldsatte är dock inte skyldig att medverka till att ett nytt skuldebrev utfärdas och i sådana fall blir det svårt att kräva betalning.
Om ett skuldebrev inte är preskriberat, men har förfallit till betalning enligt det angivna datumet på skuldebrevet så kan någon preskriptionsavbrytande åtgärd vidtas för att skuldförhållandet ska bestå alternativt att ni gemensamt skriver ett nytt datum på skuldebrevet och undertecknar det nya tillägget, vilket kan ses som en typ av återaktivering. Jag anser dock att det vore bättre att ni upprättar ett helt nytt skuldebrev eftersom det alltid finns en risk med att handskrivna anteckningar kan riskera en ogiltighetstalan i domstol ifall ni blir oense om skulden i framtiden.
Varmt välkomna att boka tid med en av Familjens Jurists kunniga jurister på ett kontor nära er. Boka tid kan ni göra HÄR.
Jag hoppas du fick svar på din fråga och vill passa på att få hälsa dig en riktigt god jul!
Med vänliga hälsningar,
Sara
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.