Hej! Min far och hans fru upprättade ett äktenskapsförord om enskild egendom som av någon anledning beslutades i Tingsrätten. Det gick ut på att hans fru äger lägenheten de bor i. Nu har det gått upp för dom att om hon dör före min far kommer han gå lottlös ur det hela och även förlora bostaden, för hon har tre barn som ärver lägenheten.
Detta är inget som vi barn haft kännedom om, men som nu uppdagats och som vi måste försöka reda ut och styra om. Min första fråga är: Kan de skriva om det så att det om enskild egendom slopas.? Vet att man inte kan upphäva ett äktenskapsförord men väl skriva om det och registrera det hos Skatteverket. Men gäller det även om Tingsrätten varit inblandad?
Ingen av dom har några papper på detta så min andra fråga är: Kan de själva kan begära ut handlingen på något sätt så att de kan se vad som beslutats. Tacksam för svar!
Hej, och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan kommer jag redogöra för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i ert ärende.
Enskild egendom
Att egendom är enskild innebär att den inte ska ingå i en framtida bodelning. Reglerna om enskild egendom finns i äktenskapsbalken (ÄktB). Enligt 7 kap. 3 § ÄktB kan egendom göras till enskild egendom genom äktenskapsförord. Det är enbart egendom som tillhör eller tillfaller maken som kan göras till dennes enskilda egendom.
Äktenskapsförord måste upprättas skriftligen, dateras och undertecknas av makarna. Det är möjligt att upprätta äktenskapsförord innan man gifter sig, men det blir då inte giltigt förrän äktenskapet ingås. Ett äktenskapsförord måste dessutom registreras hos Skatteverket för att bli giltigt. Före 2011 skedde registrering hos tingsrätt, men idag ansvarar Skatteverket för både registreringsärendet och äktenskapsregistret (som tidigare fanns hos SCB).
Egendom kan också vara enskild på grund av att personen fått egendomen i gåva eller arv, där det angivits i gåvobrevet eller testamentet att egendomen ska vara enskild. Äktenskapsförord är dock det enda sättet att själv göra egendom till enskild.
Vill man ändra eller upphäva ett äktenskapsförord kan man göra detta genom att upprätta ett nytt äktenskapsförord med ett annat innehåll och registrera detta.
Makar och sambors arvsrätt
Om den avlidne vid dödsfallet var gift så ärver den efterlevande maken i regel före parets gemensamma barn, 3 kap. 1 § ärvdabalken. Denne ärver dock inte med full äganderätt, utan med vad som kallas ”fri förfoganderätt”. Det innebär att maken inte kan testamentera bort detta till någon utomstående vid sitt eget dödsfall. Maken får dock sälja eller ge bort sådant som denne fått i arv. De gemensamma barnen ärver sedan båda föräldrarna när den efterlevande dör.
Särkullbarn (de som endast är barn till den ena föräldern) har dock rätt att få ut sitt arv direkt vid sin förälders död.
Övertaganderätt
Innan arvet fördelas ska dock en bodelning göras, precis som vid skilsmässa. När bodelning görs pga. ena makens död görs den mellan den efterlevande maken och dödsboet.
Vid bodelning föreligger även en s.k. övertaganderätt. Den innebär att den make som bäst behöver den gemensamma bostaden ska få överta den med ensam äganderätt, 11 kap. 8 § ÄktB. Det gäller även när bostaden är ena makens enskilda egendom enligt äktenskapsförord (men inte om den blivit enskild egendom på annat sätt). När bodelning görs mellan efterlevande make och den andra makens dödsbo är det enbart den efterlevande maken som har övertaganderätt.
Om den efterlevande maken övertar bostaden måste denne kompensera motparten (dödsboet) så att en likadelning fortfarande uppnås. Bolån ska i regel också flyttas över till den övertagande maken i ett sådant läge och dras av mot värdet av bostaden. Kompensationen avser därför i praktiken endast mellanskillnaden.
Rekommendation
Till att börja med så kan jag nämna att om det är så att din far och hans fru har några gemensamma barn så ärver han de barnens andel (men inte de andra barnens). Därutöver finns möjligheten att ta över bostaden i bodelningen mot kompensation. Denna rätt har arvingarna ingen möjlighet att invända emot.
Därutöver är det givetvis möjligt att ändra i äktenskapsförordet så att bostaden upphör att vara enskild egendom och istället blir giftorättsgods. Det görs genom ett nytt äktenskapsförord där det anges att bostaden ska upphöra vara enskild.
Anledningen till att tingsrätten var inblandad i äktenskapsförordet är antagligen för att det registrerades före 2011, och därmed innan registreringen hade flyttats till Skatteverket. Det handlar alltså i så fall enbart om att registreringen skedde där, inte att domstolen blandat sig i förordets innehåll eller dyl. Vill de begära ut en kopia av det registrerade äktenskapsförordet bör de i första hand vända sig till Skatteverket (även om vissa tingsrätter har kvar information om äktenskapsförord i sina arkiv).
Vill ni ha vidare hjälp i ärendet kan jag rekommendera er att boka tid hos Familjens jurist för personlig rådgivning.
Hoppas du fick svar på din fråga! Om du har fler frågor är du välkommen att höra av dig till oss igen.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.