Hur skriver man in att Framtidsfullmakten även ska gälla för nätbanken/internetbanken?
Hej,
Tack för att du ställer din fråga till oss på Fråga Juristen!
En framtidsfullmakt regleras i Lag om framtidsfullmakt. Detta är en fullmakt som någon (fullmaktsgivaren) ger åt en fysisk person (fullmaktshavaren) för att företräda fullmaktsgivaren när hen på grund av sjukdom, psykisk störning, försvagat hälsotillstånd eller något liknande förhållande varaktigt och i huvudsak inte längre har förmåga att ha hand om de angelägenheter som fullmakten avser.
Personen som utses till fullmaktshavare blir fullmaktsgivarens ställföreträdare i de angelägenheter som fullmaktsgivaren bestämt att fullmakten ska omfatta. Fullmakten kan omfatta både personliga och ekonomiska angelägenheter. Ekonomiska angelägenheter utgör exempelvis betalning av räkningar, förvaltning av tillgångar på banken samt att sköta el- och hyresavtal.
Lag om framtidsfullmakt uppställer formella krav för att fullmakten ska anses vara giltig men för övrigt finns ingen generell mall för hur en framtidsfullmakt ska se ut. Därav är fullmaktsgivaren inte begränsad av fullmaktens utformning. Fullmaktsgivaren kan skriva en separat framtidsfullmakt enbart gällande bankärenden eller också en fullmakt som inkluderar samtliga angelägenheter. Fullmaktsgivaren kan formulera en bestämmelse om att fullmaktshavaren ska tillåtas tillgång till nätbanken/internetbanken. Du kan läsa mer om framtidsfullmakter på Familjensjurists hemsida. Familjens jurister erbjuder också upprättande av fullmakt online.
Det som i många fall kan hindra tillgång till nätbanken uppkommer dock hos de olika bankerna. Bankerna har nämligen olika rutiner för hanteringen av framtidsfullmakter och de har således inte regler enligt lag att förhålla sig till. Det lämpligaste är att kontakta fullmaktsgivarens bank när framtidsfullmakten inträder för att klargöra hur fullmaktshavaren kan gå tillväga. I det fall som banken inte erbjuder tillgång till internetbankstjänster kan fullmaktshavaren sköta bankärendena på bankens kontor, eller via telefon. Anledningen till att fullmaktshavaren hos de flesta banker inte får tillgång till fullmaktsgivarens konton via internetbanken är för att inloggningar via BankID och säkerhetsdosa är strikt personliga.
Sammanfattningsvis är fullmaktsgivaren nästintill fri att formulera de bestämmelser som framtidsfullmakten ska omfatta, inbegripet tillgång till nätbanken/internetbanken. Det eventuella hindret för tillgång till nätbanken/internetbanken kan istället begränsas av bankens rutiner för framtidsfullmakter.
Jag hoppas du känner att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.