Hej,
Vi har ett testamente sedan tidigare. Vid det tillfället hade vår ena dotter lånat pengar, det har vi med i testamentet. I det testamentet skrev vi att om skulden inte var återbetald, skall återstående skuld avräknas från arvslotten. Nu har den andra dottern ochså lånat pengar. Vi vill ha med samma text på henne om skulden inte är återbetald. Räcker det att man gör ett tilläggs testamente?
Vad bör man tänka på när man skriver ett sådan i så fall.
Eller måste man göra ett helt nytt avtal? Jag och min man har ett samboavtal från tiden vi flyttade ihop och det vill vi inte att det skall gälla längre. Vi har aldrig registrerat det. Bör man registera ett testamente eller räcker det med bevittning?
Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i din situation.
Frågan gäller testamente och det är därmed ärvdabalken (ÄB) som är tillämplig.
Formkrav för testamente
I 10 kap 1 § ÄB finns formkraven för testamente. Personen som upprättar testamentet måste vara myndig. Ett testamente måste upprättas skriftligen. Två vittnen ska närvara när testatorn underskriver sitt testamente. Även vittnena ska skriva under testamentet. De ska ha vetskap om att handlingen är ett testamente, även om de inte behöver veta själva innehållet. Vittnena bör vid sin underskrift anteckna datum för bevittnande samt sitt yrke och hemvist.
Vad gäller vittnen får den som är under 15 år eller på grund av psykisk störning saknar insikt om betydelsen av vittnesbekräftelsen inte vara vittne. Vittnen får inte heller vara en (nära) släkting. För att vara säker på att vittnet får vittna är det bäst att välja någon utomstående som vittne. En person som nämns i testamentet får inte heller vara vittne, 10 kap 4 §.
Om man vill återkalla sitt testamente kan det göras genom att testamentet förstörs, ett nytt skrivs eller att man tydligt anger att innehållet inte längre motsvarar ens vilja. Om man bara vill ändra något i sitt testamente kan detta göras genom att man upprättar ett nytt dokument där man tydligt anger att det är ett tillägg till det redan upprättade testamentet. Även tillägget måste uppfylla kraven i övrigt, tex genom att vara bevittnat, 10 kap 5–6 §§.
Ett testamente behöver inte registreras för att bli giltigt.
Din situation
Du skriver att ni vill lägga till information om era döttrars lån i ett redan upprättat testamente. Det går bra att göra ett tillägg till testamentet. Det som är viktigt med tillägget är att det tydligt ska stå att det är ett tillägg till ett testamente, och att testamentet i övrigt fortfarande är gällande. Detta för att det inte ska uppstå tolkningsproblem. Ni måste även tänka på att tillägget ska uppfylla formkraven, dvs vara skriftligt och bevittnas av två utomstående vittnen, enligt det som har redogjorts ovan. Ert testamente behöver inte registreras, det är giltigt så länge formkraven är uppfyllda. Vad gäller samboavtal behöver inte heller detta registreras. Om ni inte vill att samboavtalet ska gälla längre tycker jag att ni ska förstöra detta, och eventuellt skriva i ert testamente att samboavtalet som ni tidigare skrev inte ska gälla längre. Det är alltid bra att vara extra tydlig när det gäller dessa testamente, så att man inte riskerar att det uppstår problem när testamentet ska tolkas.
Om du vill ha ytterligare juridisk rådgivning kan jag rekommendera Familjens Jurist som är mycket kunniga på frågor om testamente.
Hoppas att du fick svar på din fråga. Återkom gärna om du har fler frågor.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.