Hej.
Jag undrar om man kan sätta specifika villkor i ett skuldebrev?
Dvs, när ett överenskommet belopp (skuld) då är betalt enligt givna villkor, i det här fallet av mej, kan man då även skriva in att samtliga ekonomiska anspråk i övrigt avskrivs efter uppnått inbetalt belopp?
Frågan uppstår pga att skulden är uppskattad, men helt ospecifierad.
Går det även att skriva in att t.ex denna skuld enbart skall hanteras mellan oss två, och ej omnämnas i sociala medier, eller andra sammanhang, i kompromotterande syfte varken under löpande tid och efter den blir avskriven?
Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur ni kan gå vidare i er situation.
Allmänt om skuldebrev
Regler rörande skuldebrev finns i skuldebrevslagen. Lagen innehåller dock inte någon definition av skuldebrev. Enligt förarbetena till skuldebrevslagen ska ett skuldebrev vara en ensidig, till det yttre fristående, skriftlig utfästelse att erlägga ett penningbelopp.
Med andra ord är ett skuldebrev ett skriftligt avtal om en skuld mellan två parter. Skuldebrev upprättas vanligtvis när den ena parten lånar pengar av den andra. Skuldebrevet fungerar då som ett kvitto på skulden och ett bevis på lånet. I skuldebrevet ska det framgå vilket belopp skulden uppgår till, vilka parterna är samt när och hur skulden ska bli återbetald. Det kan alltså införas villkor rörande själva återbetalningen av skulden och eventuell ränta. Skuldebrevet bör undertecknas av parterna och ur bevissynpunkt kan det vara bra att det bevittnas.
Vad gäller införandet av övriga krav i skuldebrevet?
Skuldebrevet är, som tidigare nämnt, framförallt ett bevis på ett visst lån av en viss summa. Det bör således inte användas för att reglera övriga skulder som kan tänkas uppkomma vid andra tillfällen. Att ett skuldebrev ska vara till det yttre fristående innebär att skuldebrevet endast ska uttrycka en fordran och ingenting annat. Skuldebrevet ska även avse just ett penningbelopp, vilket innebär att krav på andra typer av prestationer inte kan uttryckas i ett skuldebrev. Jag tolkar det som att ett krav på att låta bli att omnämna lånet inte heller bör regleras i ett skuldebrev.
Avtal och avtalsfrihet
Skuldebrev är avtal som är bundna av formkrav. För många typer av avtal finns det inga formkrav och då gäller avtalslagen. För avtal i allmänhet råder avtalsfrihet, vilket innebär att man är fri att ingå avtal med vem man vill samt bestämma vilka avtalsvillkor som ska gälla (så länge innehållet inte är brottsligt eller omoraliskt). Avtal kan vara muntliga eller skriftliga. Av bevisskäl är det dock alltid bättre att upprätta ett skriftligt avtal.
Ni kan alltså komma överens om att ni inte ska tala om för andra att skulden existerar i ett separat avtal. I ett sådant avtal kan ni åta er att hemlighålla det faktum att den ena parten har en skuld till den andre. Ni kan även komma överens om vilken konsekvens det ska få om någon av er bryter mot avtalet (till exempel skadestånd).
Sammanfattning och rekommendation
Först och främst kan det konstateras att skuldebrevet måste innehålla beloppet som skulden uppgår till. Det är endast detta belopp som skuldebrevet utgör ett kvitto på. De övriga överenskommelserna du nämner bör därmed inte införas i skuldebrevet. Övriga ekonomiska anspråk och villkoren vad gäller dessa bör regleras för sig. Ni kan även upprätta ett separat avtal där ni åtar er att hemlighålla lånet.
Vad gäller upprättande av skuldebrevet så är det av stor vikt att det blir rätt utformat för att vara juridiskt korrekt och för att undvika oklarheter och konflikter i framtiden. Hos Familjens Jurist kan ni enkelt och smidigt upprätta ett skuldebrev online för ett fast pris, vilket jag kan rekommendera att ni gör.
Jag hoppas du känner att du har fått svar på din fråga! Uppkommer ytterligare funderingar så får du gärna återkomma till oss på Fråga Juristen med en ny fråga eller kontakta våra jurister hos Familjens Jurist.
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.