Kan en dement person skriva på ett gåvobrev till förmån för sina barn om att de ska få ut ett förtida arv i form av pengar från försäljning av den dementes tidigare bostad. Måste gåvobrevet bevittnas om att den demente personen är tillräckligt frisk för att vara medveten om vad hen har skrivit på?
Ärendet handlar om två syskon som är enda bröstarvingar till den demente. Föräldern har flyttat till äldreboende och bostadsrätten ska säljas. Syskonen tolkar in olika saker, och anser att "vem ska överklaga, det är ju bara jag och min syster som vet om..." Enligt mig anses det olagligt att få personen att skriva på ett gåvobrev om hen inte vet innebörden av det hela.
Hej och stort tack för att du vänt dig till Fråga Juristen för att få svar på din fråga! Nedan kommer en redogörelse för din fråga.
Allmän redogörelse
Ett gåvobrev ses som ett typ av avtal och därför blir avtalsrättsliga regler aktuella. Utgångspunkten är att var och en har en rättshandlingsförmåga och alltså rätt att förfoga över sin egendom hur den vill. En avtalsrättslig handling kan dock av olika omständigheter förklaras ogiltig. Det faktum att en dement person skriver på en handling resulterar nödvändigtvis inte i att handlingen är ogiltigt, men den kan likaså förklaras ogiltig just på grund av den omständigheten.
Lagen om verkan av avtal, som slutits under påverkan av en psykisk störning
Enligt lagen om verkan av avtal, som slutits under påverkan av en psykisk störning (här) finns bestämmelser som reglerar ett avtals giltighet närde en part lider av psykisk störning. Om avtal ingås då en part är påverkad av en psykisk störning är avtalet ogiltigt. Då ett avtal är ogiltigt ska prestationerna återgå. Alltså ska i vanliga fall, pengar, föremål eller liknande återgå. I detta fall då det handlar om ett gåvobrev betyder det att gåvan ska återgå. Demenssjukdom anses vara en psykisk störning, vilket betyder att lagen även omfattar fall då någon part varit dement.
Bevisbördan vid påstående om att en psykisk störning förelåg vid avtalets ingående ligger hos den som åberopar ogiltigheten. Det är alltså den som åberopar gåvobrevets ogiltighet som ska bevisa att det va på grund av demenssjukdomen som parten skrev på gåvobrevet. Demenssjukdomen behöver inte ensamt ha legat till grund för att gåvobrevet skrevs på utan det räcker med att sjukdomen ska ha medverkat till handlandet (påskriften). Det ska alltså ha funnits ett orsakssamband mellan sjukdomen oh påskriften.
Avtalslagen
Utöver lagen om verkan av avtal, som slutits under påverkan av en psykisk störning, kan även avtalslagens (AvtL) ogiltighetsgrunder aktualiseras. I lagens 3 kap finns ogiltighetsgrunder som i detta fall kan aktualiseras, bland annat i 31§ AvtL. 31§ AvtL reglerar ocker, vilket betyder att om någon utnyttjat den andres trångmål, oförstånd, lättsinne eller beroendeställning för att skriva på avtalet, är avtalet ogiltigt. Alltså betyder det att om någon utnyttjat att den andra är dement för att få denne att skriva på gåvobrevet är detta ogiltigt.
För att denna bestämmelse ska bli aktuell krävs ett uppenbart missförhållande mellan rättshandlingarna. Alltså ska det vara uppenbart att det råder ett missförhållande för föräldrarna enligt gåvobrevet. Utöver det ska även tilläggas att denna bestämmelse används restriktivt. Det betyder att kraven är höga på att ogiltighet av ett gåvobrev enligt pocket ska fastställas.
Gällande bevisningen krävs även här måste man kunna bevisa att påskriften av gåvobrevet beror på demenssjukdomen.
Utöver 31§ AvtL kan även 36§ AvtL aktualiseras. 36§ ger möjlighet till jämkning av avtalsvillkor om villkoret är oskäligt med hänsyn till avtalets innehåll, omständigheterna vid avtalets tillkomst eller omständigheterna i övrigt. Den omständighet att personen är dement och ej förstår vad denne skrivit på kan vara en sådan omständighet.
I detta fall
Utifrån det ovan nämnda kan alltså möjligtvis tre olika bestämmelser aktualiseras då man vill göra gällande att gåvobrevet är ogiltigt på grund av demens. Att gåvobrevet är ogiltigt enligt lagen om verkan av avtal som slutits under påverkan av en psykisk störning, ogiltigt enligt 31§ AvtL eller ska jämkas enligt 36§ AvtL.
Viktigt att påpeka igen är att bevisbördan ligger på den som åberopar ogiltigheten oberoende av vilket lag och paragraf som aktualiseras. Man måste alltså bevisa att demenssjukdomen ligger till grund för påskriften av gåvobrevet. Att den demente inte förstod vad den skrev på. Att bevisa detta kan dock vara väldigt svårt.
Det betyder alltså att det inte finns regler som förbjuder den demente att skriva på avtal, just eftersom han fortfarande har en rätt att förfoga över sin egendom (rättshandlingsförmåga). Men det finns risk för att den demente i stunden inte förstår vad denne skriver på vilket kan resultera i att gåvobrevet blir ogiltigt. Då krävs, som ovan nämnt, att förutsättningarna i någon av bestämmelserna är uppfyllda samt att personen som åberopar ogiltigheten lyckas bevisa att demenssjukdomen i vart fall ha medverkat till påskriften av gåvobrevet. Men att bevisa detta kan som sagt vara väldigt svårt.
Jag hoppas att du känner att du fått vägledning i din fråga. Om du skulle behöva vidare juridisk hjälp är du välkommen att boka tid hos våra jurister på Familjens jurist.
Vänliga hälsningar,
Elma
Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.
Från den 20 september 2017 är Juristbyrån en del av Familjens Jurist och arbetar under ett nytt gemensamt varumärke – Familjens Jurist. Vi erbjuder samma tjänster som tidigare och möter kunder på samma sätt som tidigare men ingår nu i Familjens Jurist som är Sveriges största juristbyrå med flest antal nöjda kunder – Välkommen.